Fonds «Marguerite» iegādājas 28,97% «Latvijas gāzes» akciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceturtdien, 28.janvārī, "Marguerite Fund" iegādājies 28,97% akciju uzņēmumā AS "Latvijas gāze" (LG), kas atbild par dabasgāzes pārvadi, sadali, uzglabāšanu un piegādi Latvijā.

Kā informēja "Latvijas gāze", akciju pārdevējs Vācijas uzņēmums "Uniper Ruhrgas International GmbH" (iepriekš "E.ON Ruhrgas International GmbH") pēc darījuma paliks AS "Latvijas gāze" akcionārs ar 18,26% akciju.

Oficiāli darījuma summa netiek izpausta. Saskaņā ar Lsm.lv aplēsēm "Marguerite Fund" īpašumā nonākuši 11,559 miljoni "Latvijas gāzes" akciju.

Šāda akciju skaita kopējā vērtība saskaņā ar pēdējo dienu vērtspapīra cenu tirdzniecībā biržā "OMX Rīga" ir tuva 115 miljoniem eiro.

28,97% LG akciju darījums gan noticis ārpusbiržas tirgū.

"Marguerite Fund" ir izveidots ar sešu vadošo Eiropas finanšu institūciju un Eiropas Komisijas atbalstu, lai veiktu kapitālieguldījumus infrastruktūrā 28 ES dalībvalstu robežās.

Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" ir AS "Latvijas gāze" akcionārs kopš 1997.gada 2.aprīļa. 

"Marguerite Fund"

Fondu izveidoja sešas Eiropas Savienības (ES) finanšu struktūras un bankas:

- Francijas valstij piederošā "Caisse des Depots et Consignations",

- "Cassa Depositi e Prestiti", kuras kapitāldaļu kontrolpakete pieder Itālijas valstij,

- "Instituto de Credito Oficial", kas pieder Spānijas valstij,

- "KfW", kas pieder Vācijas valstij,

- "PKO Bank Polski", kas daļēji pieder Polijas valstij,

- Eiropas Investīciju banka, kas pieder visām 28 ES dalībvalstīm.

Šobrīd lielākais AS "Latvijas gāze" akcionārs, kam pieder 34% akciju ir Krievijas kompānija "Gazprom", "Marguerite Fund" tagad pieder 28,97% akciju, "Uniper Ruhrgas International GmbH" - 18,26%, 16% - SIA "Itera Latvija" un 2,8% akciju - mazajiem akcionāriem.

AS "Latvijas gāze" kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 39 900 000. Vienas akcijas nominālvērtība ir 1,4 eiro.

Jau 2014.gadā "E.O.N Ruhrgas" paziņoja, ka vēlas pārdot tam piederošās akcijas. Izskanēja, ka Vācijas energokompānijas noteiktā cena varētu būt 220 miljoni eiro, ko Latvijas valdība vērtēja kā pārāk augstu.

Vēlāk ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) atklāja, ka par„Latvijas gāzes” akciju iegādi interesējies Eiropas banku veidots fonds "Marguerite".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti