Pusdiena

Atteikumus vakcinēties saista arī ar ārstu skepsi un nezināšanu

Pusdiena

Sīrijas miera sarunās Astanā: opozīcija gatava atbrīvot gūstekņus

Fonds «Brīvā Krievija»: «Nord Stream 2» ir bīstams un ekonomiski neizdevīgs

Fonds «Brīvā Krievija»: «Nord Stream 2» ir bīstams un ekonomiski neizdevīgs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Gāzesvada projekts “Nord Stream 2” ir potenciāli bīstams un ekonomiski neizdevīgs. Tā savā jaunākajā ziņojumā “Kremļa gāzes spēles Eiropas Savienībā” secina fonda “Brīvā Krievija” eksperti. Lai gan 13 Eiropas Savienības valstis līdz šim ir iestājušies pret šī gāzesvada būvniecību Baltijas jūrā, Krievija un Vācija turpina uzsvērt, ka šis ir komerciāls projekts, kuru nebūtu pamata apturēt.

Beidzot ir pienācis laiks saukt lietas īstajos vārdos un skaidri pateikt, ka gāzesvads “Nord Stream 2” ir nevis biznesa, bet gan ģeopolitisks projekts. Tā, prezentējot Eiropas Parlamentā savu jaunāko pētījumu, uzsver fonda “Brīvā Krievija” eksperts Iļja Zaslavskis.

Fonds “Brīvā Krievija”

Pats fonds par sevi raksta, ka tā ir bezpeļņas, bezpartejiskā un nevaldības organizācija, kas bāzēta ASV un to veido ārzemēs dzīvojoši krievi. Fonds sevi dēvē par krievu diasporas pārstāvi.

“Ar šo projektu “Gazprom” vēlas pretstatīt Vācijas korporāciju un līdz ar to arī valdības intereses pret visu pārējo Eiropu. Viņi vēlas padarīt Vāciju par galveno gāzes centru, pēc būtības uzpirkt Vāciju uz Krievijas budžeta un nodokļu maksātāju rēķina. Šis kleptokrātu režīms dala valsts resursus pēc saviem ieskatiem par zemu cenu un uz īpašiem nosacījumiem. Un šajā gadījumā resursi tiek novirzīti Vācijas lielākajām korporācijām,” sacīja Zaslavskis.

Fonda eksperts arī uzsver, ka no “Nord Stream” pirmās kārtas lielākie ieguvēji bijuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvākie sabiedrotie – brāļi Rotenbergi un citi Kremlim pietuvinātie. Turklāt būtu jāapzinās, ka gāzes koncerna “Gazprom” nauda tiek izmantota propagandas un dezinformācijas ražošanai, jo kompānijai pieder arī plašsaziņas līdzekļi.

“Nafta un gāze nav tikai ekonomikas jautājums. Tas ir arī drošības jautājums.

Tādēļ eiropiešiem nebūtu jākaunas atklāti teikt, ka viņi nevar atļauties šādus projektus, pat ja tos subsidē Krievija, jo no drošības viedokļa tie var nostādīt viņus ievainojamā pozīcijā,” norādīja Zaslavskis.

Tikmēr Krievija turpina uzsvērt, ka jaunais gāzesvads nesīs būtiskas investīcijas un radīs jaunu infrastruktūru Eiropā. Viss pārējais, kā nesen uzsvēra Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs, esot izdomājumi: “Politiskās interpretācijas un briesmu stāstiņi dominē pār veselo saprātu un biznesa interesēm, šo neredzamo tirgus roku. Kas tad te tāds neredzams? Šī roka ir pat ļoti labi redzama, un tā nenāk no tirgus. Un pēc tam teikt, ka te valda tirgus ekonomika?”

Arī Krievijas pastāvīgais pārstāvis Eiropas Savienībā Vladimirs Čižovs nesen pauda pārliecību, ka jaunais gāzesvads tiks uzbūvēts par spīti Eiropas Komisijas mēģinājumiem to apturēt. Šobrīd Eiropas Komisija atzīst, ka tās rīcībā nav pietiekama likumīga pamata apturēt šo ieceri. Tādēļ tā vēlas iegūt pilnvarojumu no dalībvalstīm, kas savā nostājā ir sašķeltas.

Līdz ar to daudz kas būs atkarīgs no Vācijas vēlēšanu rezultātiem, uzver Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (“Vienotība”). “Vai Vācija turpinās šo jautājumu bloķēt, vai sauks lietas īstajos vārdos? Jo tas nav komerciāls projekts. Tas ir ģeopolitisks projekts, kas ir saistīts ar ievērojamu resursu iegūšanu savā rīcībā, lai ietekmētu gan cenu politiku, gan radītu gāzes piedāvājuma pārprodukciju. Jo pēc esošajiem datiem gāzes Eiropā šobrīd netrūkst,” norāda politiķe.

Arī Vācijā par “Nord Stream 2” valda ļoti pretrunīgi uzskati. Daži to uzskata par Sociāldemokrātu partijas projektu, jo to šobrīd pārrauga bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders.

Ļoti spēcīgs ir arī lielo korporāciju spiediens uz valdību. Līdz ar to var pieļaut – kamēr sociāldemokrāti atradīsies pie varas, šis projekts turpināsies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti