Panorāma

Izglītības kvalitāte un mācību valoda

Panorāma

Finanšu ministrija plāno celt akcīzi degvielai

Vienojas par būtiskām izmaiņām nodokļu reformā

FM vērtēs piedāvājumu atcelt samazināto PVN medikamentiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nodokļu reformas ietvaros Finanšu ministrija (FM) tomēr vērtēs piedāvājumu atcelt samazināto PVN medikamentiem. Šis bija viens no lēmumiem, par kuru ceturtdien, 13.aprīlī, vienojās valdības un sociālo partneru pārstāvji Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē. Nodokļu reformā gaidāmas arī citas korekcijas, piemēram, saistībā ar ienākumu nodokļa (IIN) likmēm un neapliekamo minimumu.

NTSP, kurā piedalās arodbiedrību, uzņēmēju, ministriju, Latvijas Bankas un citu institūciju pārstāvji, diskusijas par nodokļu reformu nepavadīja lielas domstarpības.

Ilgāk klātesošie gan kavējās pie FM piedāvājuma IIN no 23% uz 20% samazināt nevis visiem, bet tikai tiem, kuru ienākumi ir zemāki par 45 000 eiro gadā.

Līdz ar to lielāku ienākumu saņēmējiem atstātu līdzšinējo likmi. Nodokļa progresivitātei jau līdz šim asi iebilda uzņēmēji - jau tad, kad to piedāvāja Pasaules Banka un kura arī ceturtdien atgādināja par progresivitātes principu - gan ar no FM atšķirīgām likmēm. Tomēr ministrijas piedāvājumam uzņēmēju organizācijas beigās piekāpās.

"Protams, ka mēs arī saprotam situāciju un arī fiskālās iespējas, tāpēc šis kompromiss NTSP arī tika pieņemts. Bet noteikti, ka komplekts, kas sastāv gan no reinvestētās peļņas principa, gan darbaspēka nodokļa pārnešana uz kapitālu – ir ievērots," saka Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Cita lieta, kur darba devējiem savukārt piekāpās FM, bija diskusijas sākšana par samazinātā PVN atcelšanu medikamentiem - šobrīd tas ir 12%, kamēr standarta likme ir 21%. Tiek lēsts, ka tādējādi tiks iegūti 83 miljoni eiro, kurus varēs novirzīt veselības aprūpes budžetam.

FM uzsver, ka nedz klientiem aptiekās, nedz ārstniecības iestādēm, kas iepērk medikamentus, nevajag uztraukties, ka tādēļ augs cenas.

"Mēs uzstājam uz to, ja atceļam samazinātās likmes īpaši tādā jūtīgā jomā kā zāles, tad mums ir jānodrošina, ka zāļu cena nepieaug. Kā to var panākt? Ar uzcenojumu aptiekās. Šobrīd ir noteikumi, kādi ir griesti uzcenojumam. Līdz ar to, ja mēs uz šo skatāmies, tad mēs skatāmies kompleksi," saka finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas padomnieks Jurijs Spiridonovs.

Proti, medikamentu tirgotājiem varētu samazināt pieļaujamā uzcenojuma apmēru. Turklāt arī kompensējamo medikamentu jomā tām zālēm, ko šobrīd valsts kompensē 75% apmērā, jaunajā sistēmā varētu būt 100% kompensācija.

Jaunā reformā arī sola lielāku neapliekamo minimumu ienākumiem, tostarp par apgādājamajiem, kas šobrīd ir 175 eiro, nosakot to 250 eiro apmērā. Neapliekamo ienākumu minimumu gan piemērotu tikai algām līdz 1000 eiro.

Arī tam piekrita visas puses.

"Mēs gribētu tādu Igaunijas modeli, ka visiem būtu neapliekamais minimums, ne tikai mazāk turīgajiem. Mums nebūtu iebildumu, ka mazāk turīgajiem viņš ir lielāks, bet, nu šobrīd, ņemot vērā valsts finanšu iespējas, mēs sasniedzam to kompromisu, kas ir reāls, nevis tas, ko mēs vēlētos, bet, kas būtu sapnis," atzīst Latvijas Brīvo arodbiedrības savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Diskusijas par nodokļu reformu vēl turpināsies un vēl jāpanāk vienošanās arī ar pašvaldību organizācijām.

Jau ziņots, ka finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) jau iepriekš pieļāva, ka Finanšu ministrijas iecerētā nodokļu reforma sākotnēji varētu samazināt ieņēmumus valsts budžetā, bet to varētu kompensēt ceļot akcīzes nodokli. Sākotnēji papildus iegūto naudu varētu novirzīt reformas īstenošanai, bet pēc tam to iezīmēt kā speciālo budžetu ceļiem, veselībai un, iespējams, kultūrai, pieļāva ministre.

Tikmēr Satiksmes ministrija, lai glābtu katastrofālā stāvokli esošos ceļus, piedāvāja piešķirt tam degvielas akcīzes “pārpildes naudu” – līdzekļus, kas pārsniedz prognozētos ieņēmumus.   

2016.gadā naftas produktu akcīzes nodokļa ieņēmumi pārsniedza prognozi par 25,62 miljoniem eiro,  2015.gadā – par 23,5 miljoniem eiro. Savukārt šogad pirmajos divos mēnešos plāns izpildīts par 15%.   Šobrīd valsts autoceļu tīkla pilnīgai sakārtošanai, pēc ministrijas aplēsēm, nepieciešami 4,5 miljardi eiro.

Finanšu ministrija nākusi klajā ar piedāvājumu plašākām nodokļu izmaiņām, slogu pārnesot no darbaspēka uz kapitāla nodokļiem. Iecerēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi samazināt līdz 20% ieņēmumiem līdz 45 000 eiro gadā, bet ieņēmumiem virs 45 000 eiro gadā noteikt IIN likmi 23% apmērā. Savukārt kapitāla nodokļos paredz noteikt IIN likmi 20%, bet 0% likmi reinvestētajai peļņai. Tāpat plānots atteikties no atbrīvojumiem, kas tiks kompensēti ar darba spēka nodokļu samazinājumu.

Ministrija arī piedāvā celt minimālo algu līdz 430 eiro (pašlaik 380 eiro), kā arī atcelt solidaritātes nodokli. Tāpat paredzēts noteikt diferencēto nepaliekamo minimumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti