FM vēlas ieviest jaunas deklarācijas par nebanku kredītiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Aplokšņu algu apkarošanas vārdā Finanšu ministrija (FM) vēlas ieviest jaunas deklarācijas. Šīs deklarācijas būtu jāiesniedz gan komersantiem, proti, nebanku kreditētājiem un līzinga kompānijām, gan iedzīvotājiem, kuru līzinga un kredīta maksājumi pārsniedz 360 eiro mēnesī.

Izdarot grozījumus likumā ”Par nodokļiem un nodevām” un ieviešot šādu dubulto deklarēšanu, Valsts ieņēmumu dienests iegūtu informāciju par gadījumiem, kad iedzīvotāju izdevumi pārsniedz viņu ienākumus. Pret ieceri, kas aptuveni 100 tūkstošiem cilvēku uzliktu pienākumu ik gadu deklarēt maksājumus par nebanku kredītiem un līzingiem, iebilst Latvijas Nebanku kreditētāju asociācija.

”Mēs pēc būtības atbalstām valdības cīņu ar ēnu ekonomiku, taču ir skaidrs, ka izvēlētais līdzeklis – sniegt informāciju tikai par 6% no patēriņa kredītiem, kas ir nebanku kredīti, mūsuprāt ir nesaprotams. Visi nebanku kredīti pārsvarā tiek izsniegti caur banku kontiem, un banku kontos visi šie līdzekļi ir redzami. Ja valdība plāno ar komercbankām vienoties par kaut kāda veida pieeju banku kontu pārskatiem, tad mēs nesaprotam, kāpēc šī informācija ir sniedzama dubultā. Vai arī tad mēs aicinām, ja arī šī informācija tiek sniegta, tad par visiem patēriņa kredītiem, nevis tikai par sešiem procentiem, kas ir tikai viena šaura grupa,” skaidro asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Par strīdīgajiem likuma grozījumiem piektdien vēl lems valdība.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti