Panorāma

Ušakovs pret Sprūdžu: vai deklarētie rīdzinieki brauks lētāk?

Panorāma

Baltajiem stārķiem patīk Latvijā

Sanitai Bajārei būs augsts amats Pasaules Bankā

FM valsts sekretāre ieņems augstu amatu Pasaules Bankā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pašreizējā Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre jau drīz pametīs Latviju, lai sāktu darbu Pasaules Bankā. Finanšu ministrijā uzskata – Bajāres iegūtais amats ir viens no augstākajiem, kādu jebkad ieguvis Latvijas pārstāvis.

Sanita Bajāre Finanšu ministrijas valsts sekretāres amatu pildīs līdz nākamā gada jūnija beigām, bet jau 1. jūlijā viņas darba vieta būs Vašingtonā. Pasaules Banka apstiprinājusi Bajāres piemērotību Pasaules Bankas Direktoru valdes direktora vietnieces amatam. „Tiešie pienākumi, protams, saistīti ar Pasaules Bankas veicamajiem darba uzdevumiem, un tie ir jautājumi saistībā ar jauno Pasaules Bankas stratēģiju, tie ir jautājumi saistībā ar Latvijas pārstāvniecību Pasaules Bankā. Tajā brīdī, kad direktors nav uz vietas, tā ir dalība direktoru valdēs. Līdz ar to tie ir ļoti plaši un ļoti nozīmīgi pienākumi," stāsta Bajāre.

2015. gada pirmajā pusē Latvija kļūs par Eiropas Savienības prezidējošo valsti, un Bajāre uzskata par vienu no  pienākumiem palīdzēt nodrošināt prezidentūras veiksmīgu norisi ne vairs no Finanšu ministrijas pozīcijām, bet jau kā Pasaules Bankas pārstāve. Bajāres kandidatūru jaunajam amatam izvirzīja finanšu ministrs Andris Vilks. „Pasaules Banka izvērtēja viņas kandidatūru, izvērtēja viņas CV un panākumus un burtiski pirms pāris nedēļām atsūtīja apstiprinājumu, ka Bajāres kundze tiek apstiprināta šim amatam," klāsta Finanšu ministrijas preses sekretārs Aleksis Jarockis.

Bajārei ir mediķa diploms un maģistra grāds finanšu ekonomikā. Savu karjeru līdz 2005. gadam viņa veidojusi privātā apdrošināšanas kompānijā, bet pēdējos astoņus gadus strādājusi Finanšu ministrijā - vispirms par eiro projekta vadītāju, bet Finanšu ministrijas valsts sekretāres amatā ir kopš 2011. gada vasaras.

Bajāre bija centrālā persona, kas starptautiskā aizdevuma laikā koordinēja valsts sadarbību ar Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Komisiju. Pasaules finanšu vide viņai nav sveša, tāpēc gan pati, gan finanšu ministrs uzskata, ka Bajāre ir gatava jaunajam amatam. Šī pozīcija valstīm pienākas rotācijas kārtībā.

Bajāre Pasaules Bankas Direktoru valdes direktora vietnieces amatā būs līdz 2016. gada vasarai. Finanšu eksperts, Eiropas Komisijas pārstāvis Gatis Eglītis atzīst – šāds amats Pasaules Bankā ir ar svaru un Latvijai tas ir nozīmīgi. „Tā ir iespēja ietekmēt lielus procesus, jo, kā mēs zinām, Pasaules Bankai ir darbība būtībā gandrīz visās pasaules valstīs – tie ir aizdevumi, tā ir tehniskā palīdzība. Es nezinu, vai tā ir tieša interešu pārstāvība, bet tā ir iespēja piedalīties lielos, globālos procesos," saka Eglītis.

Pie jauna valsts sekretāra meklējumiem finanšu ministrs ķersies pavasarī, kad aiz muguras būs saspringtākais eiro ieviešanas laiks. Kopumā ministriju nākamgad gaida vairākas pārmaiņas vadības līmenī, jo arī pats ministrs Vilks jau pateicis, ka otrreiz uz šo amatu nekandidēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti