FM: Ukrainas lēmums iekļaut Latviju nodokļu patvērumu valstu sarakstā ir nepamatots

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Finanšu ministrija uzskata, ka Ukrainas valdības lēmums iekļaut Latviju un Igauniju transfertcenu kontrolējamo valstu sarakstā ir nepamatots, un kopā ar Ārlietu ministriju strādā, lai izslēgtu Latviju no šī saraksta, LSM informēja Finanšu ministrija.

Ukraina Latviju un Igauniju transfertcenu kontrolējamo valstu sarakstā ir iekļāvusi 2017. gada nogalē, un lēmums stājās spēkā no šī gada.

Latvijas ieskatā valsts iekļaušana šajā sarakstā ir nepamatota, jo šajā gadījumā neizpildās neviens no publiski zināmajiem kritērijiem saraksta veidošanai, norādīja Finanšu ministrija.

“Lai novērstu negatīvo ietekmi, ko šāds lēmums rada uz mūsu valstu ekonomisko sadarbību un uzņēmējiem, Finanšu un Ārlietu ministrijas aktīvi rīkojas, lai Latvija tiktu izņemta no šī saraksta,” informēja FM.

Latvijas atrašanās sarakstā uzņēmumiem, kas eksportā kaut ko no Latvijas, nozīmē papildu grūtības un administratīvo slogu.  

Arī Ārlietu ministrija LSM pauda, ka Latvijas iekļaušana šajā sarakstā neapšaubāmi ir kļūda. Latvijas Ārlietu ministrija runā ar Ukrainas valdību par šīs kļūdas novēršanu.

FM atgādināja, ka Latvijai ar Ukrainu no 1995.gada ir spēkā divpusējā nodokļu konvencija, tāpat abas valstis ir pievienojušās OECD Daudzpusējai konvencijai par administratīvo sadarbību nodokļu jautājumos, un līdz ar to pastāv atbilstošs starptautiskais mehānisms informācijas apmaiņai nodokļu vajadzībām.

Finanšu ministrija cer uz “Ukrainas puses ātru rīcību, lai, izvērtējot mūsu sniegto informāciju, koriģētu šo lēmumu”.

Ukrainas valdība pērnā gada 27.decembrī pieņēma lēmumu vēl 22 valstis, tostarp Latviju un Igauniju, iekļaut starp tām jurisdikcijām, kuras Ukraina uzskata par nodokļu patvēruma valstīm.

Iekļaušana šajā sarakstā paredz, ka ienākuma nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis (PVN) 30% apmērā tiek tūlītēji piemērots precēm un pakalpojumiem, kas iegādāti no šādām jurisdikcijām. Tāpat arī uzņēmumu un banku uzraudzība kļūst krietni stingrāka.

Arī Igaunija paziņoja, ka lēmums iekļaut Igauniju sarakstā pieņemts kļūdas dēļ un  Igaunijas Ārlietu ministrija strādā, lai situāciju atrisinātu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti