Dienas notikumu apskats

Latvijas iedzīvotāji starp aktīvākajiem sūdzību iesniedzējiem ECT

Dienas notikumu apskats

Maksātnespējas administratori ierosina vairākus soļus savas darbības uzlabošanai

Finanšu ministrijā top jauna nodokļu strīdu mediācijas koncepcija

FM top nodokļu strīdu mediācijas koncepcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nodokļu strīdu mediācijas jeb starpnieka instrumenta ieviešanai būs nepieciešams laiks, tomēr pašreizējā situācijā, kad strīdi starp nodokļu administrāciju un uzņēmējiem velkas gadiem, šāda instrumenta izveide ir nepieciešama. Tā uzskata finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola. Nodokļu maksātāju interešu aizstāvji šo iniciatīvu atbalsta.

Finanšu ministrijā top koncepcija, kas paredz Latvijā ieviest jaunu mehānismu nodokļu strīdu risināšanai, proti, mediācijas procesu. „Pamatmateriāls jau ir sagatavots un notiek saskaņošana ar uzņēmēju organizācijām, lai saprastu, kā šo institūciju labāk veidot – vai pie Valsts ieņēmumu dienesta vai Finanšu ministrijas,” saka Reizniece-Ozola.

Uzņēmēju organizācijas šo iniciatīvu atbalsta, norādot, ka ilgās tiesvedības ar Valsts ieņēmumu dienestu nereti beidzas ar uzņēmumu maksātnespēju. Tādējādi zaudētāji ir ne tikai uzņēmēji, bet arīdzan valsts, uzskata Latvijas Nodokļu maksātāju tiesību asociācijas valdes priekšsēdētāja Dana Muceniece. „Šobrīd jau it kā var slēgt vienošanos ar nodokļu administrāciju, lai noslēgtu šo strīdu, bet nosacījumi ir ļoti, ļoti strikti. Bet, ja nodokļu maksātājs nav ar mieru piekāpties administratoram un ir gatavs strīdēties līdz galam, tad vienošanos panākt šādā situācijā nav iespējams,” norāda Muceniece.

Savukārt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras viceprezidente Lienīte Caune Latvijas Radio atgādināja, ka uzņēmēju organizācijas jau pirms kāda laika aicinājušas ieviest nodokļu strīdu mediācijas procesu, attiecīgi sakārtojot arī likumdošanu.

Caune gan uzskata, ka atsevišķu mediācijas institūciju veidot nav nepieciešams. „Iestrādes rit diezgan ilgi. Mazliet esam pavirzījušies uz priekšu, (..) bija vesels komplekss, ko uzņēmēji savulaik prasīja. Mediācija bija viens no tiem. Ja būtu mediācija, tad nebūtu to vājprātīgo uzrēķinu, kas veicina tikai maksātnespēju, bet nekādā veidā uzņēmējdarbību,” paskaidro Caune.

Pirms mēneša Valsts ieņēmumu dienests pēc audita veica nodokļu uzrēķinu un nolēma piemērot izpildes nodrošinājuma līdzekļus graudu pārstrādes uzņēmumam „Dobeles dzirnavnieks”. Atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta lēmumam „Dobeles dzirnavniekam” bija uzlikts uzņēmumam piederošo transportlīdzekļu atsavināšanas aizliegums, kā arī aizliegums reģistrēt vai pārreģistrēt komercķīlas un atsavināt nekustamos īpašumus. Nedēļu vēlāk, kad šis Valsts ieņēmumu dienesta lēmums jau bija izraisījis plašu rezonansi, dienests atcēla uzņēmumam piemērotos izpildes nodrošinājuma līdzekļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti