Dienas ziņas

Psihoterapeits M. Taube: Ziņas par karu ir jādozē

Dienas ziņas

Taipejas misija ziedo 1 000 000 ASV dolāru kara bēgļiem

Darbu sākuši daudzi bēgļi no kara Ukrainā

FM strādā pie iespējamiem ienākuma nodokļa atvieglojumiem Ukrainas bēgļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vairāk nekā 2000 Ukrainas kara bēgļu atraduši darbu Latvijā, liecina Valsts ieņēmuma dienesta (VID) informācija. Uzrunātie uzņēmēji ar jaunajiem darbiniekiem esot apmierināti. Vakanču gan ir krietni vairāk. Neizpratni raisot nevienlīdzīgā apmaksas sistēma – atšķirībā no mūsu darba ņēmējiem, nerezidentiem nodokļi jāmaksā no pirmā eiro. Finanšu ministrijā (FM) gan pašlaik strādā pie iespējamiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumiem Ukrainas bēgļiem.

Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem, no kara šausmām atbēgušajiem Ukrainas iedzīvotājiem pieejamas gandrīz 7000 vakances 907 uzņēmumos. Gandrīz 20 uzņēmumi darbu piedāvā Tukuma novadā. Šūšanas uzņēmumā "Lindstrom PRODEM" no 15 piedāvātajām darba vietām pašreiz aizpildītas 11.

"Trīs [sievietes] bija kaut kad kaut ko darījušas mājās, kāda bija strādājusi modes ateljē. Pārējās gan bez jebkādas iepriekšējas pieredzes, bet vienkārši ar vēlmi strādāt un mācīties šo arodu. Tagad mēs skatāmies, ka katru dienu labāks kļūst efektivitātes līmenis, meitenes cenšas un mācās, tā ka būs [šuvējas]," sacīja SIA "Lindstrom PRODEM" vadītāja Inga Jākova.

Kara bēgle Tatjana Križanovskaja Ukrainā bijusi manikīra meistare, tomēr tagad nolēmusi apgūt ko jaunu. "Es to neesmu pametusi. Tā ir mana sirdslieta, bet man bija sapnis iemācīties šūt. Es esmu mācījusies par šuvēju-piegriezēju un tagad pamazām to īstenoju. Man patīk, ļoti labs kolektīvs, draudzīgas meitenes. Es esmu ļoti laimīga, ka šeit nokļuvu," atzina SIA "Lindstrom PRODEM" jaunā darbiniece.

Jau trešo nedēļu jauna darbiniece ir arī Tukuma ''Centra aptiekā''. Farmaceite Olga Buzinara Harkivā bijusi aptiekas vadītāja, bet tagad ir asistente. Pieņem preces un kārto tās plauktos. Tomēr galvenais esot, ka darbs atrasts, turklāt savā profesijā.

"Kad tu esi pieradis kaut ko visu laiku darīt, iet uz darbu, kontaktēties ar cilvēkiem, ir ļoti grūti sēdēt mājās vai pagrabā četrās sienās. Tāpēc ļoti gribējās strādāt, iziet cilvēkos un justies noderīgai un līdzvērtīgai," atzina Tukuma "Centra aptiekas" darbiniece.

VID pārstāve Ieva Kvaste norādīja: "Pēc VID esošās informācijas, kā darba ņēmēji reģistrēti vairāk nekā 2184 Ukrainas bēgļi. Ar katru dienu  Ukrainas cilvēku nodarbinātība pieaug. Cilvēki stājas darbā, kā arī reģistrējas kā saimnieciskās darbības veicēji.

Visvairāk pašreiz tiek nodarbināti restorānu un mobilās ēdināšanas pakalpojumu nozarē, viesnīcās, kā arī mazumtirdzniecībā un zivsaimniecībā."

Kā rakstiskā komentārā skaidroja NVA, gandrīz visos gadījumos vakanču skaits ir lielāks nekā pretendentu skaits. Izņēmums esot skolotāju palīgi, kur vēlmi strādāt izteikušas vairāk nekā 30 ukrainietes, bet piedāvātas tikai sešas darba vietas.

Ukraiņu iedzīvotāji lielākoties strādā mazkvalificētos darbos ar minimālo vai nedaudz augstāku atalgojumu. Turklāt atšķirībā no mūsu darba ņēmējiem, nerezidentiem nepienākas nekādi nodokļu atvieglojumi. Nodokļi jāmaksā no pirmā eiro.

"Tagad ir vasara, visi ir tādi diezgan mierīgi. Nāk vēlēšanas, un šie jautājumi varbūt netiek tā līdz galam pilnvērtīgi apspriesti, bet viennozīmīgi tas būs ļoti būtisks jautājums," atzina Tukuma  "Centra aptiekas" vadītāja Agnese Ritene.

FM skaidroja, ka problēma esot identificēta un risinājumi tiekot meklēti.

"Patlaban mūsu kolēģi strādā pie divu atvieglojumu veidiem. Tas ir atvieglojums par apgādībā esošajām personām, un otrs – neapliekamā minimuma piemērošana ienākumiem.

Situācija ir tāda, ka diferencētais neapliekamais minimums tiek piemērots gada ienākumiem. Patlaban eksperti turpina modelēt situācijas, kā varētu piemērot neapliekamo minimumu arī nerezidentiem," teica FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

IIN atvieglojumi attiektos tikai uz Ukrainas kara bēgļiem un tikšot ietverti Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā. Kad tie varētu stāties spēkā, vēl neesot zināms, bet jau tuvākajā laikā grozījumi tikšot nodoti politiķu diskusijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti