FM piedāvā mazināt IIN un sociālās iemaksas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Finanšu ministrija (FM) pirmdien piedāvāja alternatīvu plānu nodokļu izmaiņām nākamā gada valsts budžetā, paredzot, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme nākamajā gadā paliks 24% apmērā, savukārt 2016.gadā saruks līdz 22%. Toties sociālo iemaksu likme darba devēju pusē varētu sarukt no 24,09% līdz 23,59%, bet darba ņēmēju - no 11% uz 10,5%, informē Finanšu ministrija.

Tāpat būtiski plānots palielināt IIN atvieglojumu par apgādātajām personām no 80 uz 116 latiem jeb 165 eiro, tādējādi veicinot demogrāfiju un paaugstināt neapliekamo minimumu no 45 uz 53 latiem jeb 75 eiro. Tāpat pēc 2014. gada ir paredzēts izstrādāt priekšlikumu par diferencēto neapliekamo minimumu, atsakoties no neapliekamā minimuma piemērošanas augstām algām, ar piemērošanu mēnešu griezumā.

Piemēram, ģimene ar diviem bērniem, kur katrs no vecākiem mēnesī saņem 250 latu algu, ar IIN samazinājumu gadā papildus saņemtu 76 latus, bet ar alternatīvo priekšlikumu – vairāk nekā 300 latu. Ģimene ar diviem bērniem, kur katrs no vecākiem saņem 500 latus mēnesī ar IIN samazinājumu saņemtu 182 latus gadā, taču ar alternatīvo modeli – 326 latus. Savukārt ģimene ar trim apgādājamajiem un 1000 latu algu katram no vecākiem ar IIN samazinājumu papildus saņemtu ap 400 latiem gadā, bet ar alternatīvo priekšlikumu ap 500 latiem, atzīmē ministrija.

Finanšu ministrs Andris Vilks skaidro, ka šis piedāvājums, kam varētu piekrist sociālie partneri mazinās nevienlīdzību, nodokļu slogu darba devējiem un darba ņēmējiem. "Katrs lielākoties ir ieguvis to, ko vēlējies. Bet zināmā mērā tas ir bijis kompromiss no visām pusēm," saka Vilks. Tagad valdības un sociālo partneru uzmanības centrā, visticamāk, nonāks valsts budžeta izdevuma daļa.

Visi koalīcijas partneri, izņemot Reformu partiju sagatavotajam priekšlikumam pauž atbalstu. Savukārt Reformu partija vēl diskutēs.

"Mēs uzskatām, ka nākamgad algas primāri ir jāpalielina skolotājiem un jāpaaugstina sociālās garantijas policistiem un ugunsdzēsējiem. Pagaidām no partneriem neesam saņēmuši atbalstu," saka Reformu partijas deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā valdība un sociālie partneri diskutēja tieši par sociālo iemaksu un IIN likmēm. Sociālie partneri iebilda Finanšu ministrijas un valdības piedāvātājiem risinājumiem, īpaši gan uzsverot veidu, kādā politiķi un augtākā ierēdniecība diskutē ar sociālajiem partneriem. izskanēja pārmetumi, ka sociālie partneri sarunās ir aicināti tikai formalitātes dēļ.

Finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība") jau iepriekš pavēstīja, ka sarunas par nākamo gada budžetu būs smagas, jo ministriju pieprasījums pēc līdekļus vairākkārt pārspēj valsts budžeta iespējas. Proti, FM jaunām iniciatīvām var piešķirt aptuveni 50 miljonus latu. Turklāt daļa no šiem līdzekļiem jau ir piešķirti dažādiem mērķiem, piemēram, apmaksājot mācību līdzekļus skolās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti