Labrīt

Klimata pārmaiņu ierobežošana: Latvijas spēja sasniegt ambiciozos mērķus

Labrīt

Atkritumu sāga Rīgā: Monopola ieviešanas apturēšanā liela nozīme sabiedrībai

Kristovskis: Ventspils brīvostā pēc ASV sankcijām gaisotne ir smaga

FM pārstāvis Ventspils ostā Kristovskis: Pēc ASV sankcijām ostā ir smaga gaisotne, uzņēmēji bažīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

ASV lēmums iekļaut sankciju sarakstā no Ventspils mēra pienākumiem atstādināto Aivaru Lembergu un arī Ventspils brīvostu radījis saspringtu gaisotni ostā, un uzņēmējiem ir bažas par turpmāko darbību, intervijā Latvijas Radio pauda Finanšu ministrijas pārstāvis Ventspils brīvostas pārvaldē, ostas valdes vadītāja vietnieks Ģirts Valdis Kristovskis (“Jaunā Vienotība”).

Kristovskis sacīja, ka ostā ir smaga psiholoģiskā gaisotne, uzņēmēji ir neziņā, cik strauji sankciju sekas ietekmēs viņu biznesu, kā partneri no citām valstīm rīkosies, lai virzītu savas preču kravas.

Komunikācija starp ostas komersantiem un partneriem ir bažu pilna, un jautājumi, kā noņemt šo spriedzi, ir dienas kārtībā katru stundu, atzina Kristovskis.

Viņš arī uzsvēra, ka procesi ostā nav apstājušies, un strauja un mērķtiecīga ostas pārvaldes modeļa maiņa, iesaistot profesionāļus, kas gatavi demonstrēt citu pārvaldes modeli, kura atbilst mūsdienu prasībām, nevis autoritārām režīmam, palīdzēs situāciju atrisināt.

Kristovskis arī pauda, ka konkurējošas ostas noteikti vēlēsies situāciju izmantot, taču kravu pārvirzīšana nenotiek tik ātri, tam vajadzīgas nedēļas, un to var novērst, bet, ja rīcība nebūs ātra, kravas var tikt novirzītas prom no Ventspils ostas.  

KONTEKSTS:

ASV iekļāvušas globālajā Magņitska sankciju sarakstā no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.  ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV brīdināja, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Reaģējot uz ASV lēmumu, Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē. Bet valdība nolēma labot situāciju, valsts pārvaldībā pārņemot Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes, un Saeima 12. decembrī vienas dienas laikā nolēma atbalstīt šo valdības priekšlikumu. Tāpat valsts veidos jaunu valsts akciju sabiedrību (VAS) "Ventas osta"  Ventspils ostas pārvaldīšanai un apsaimniekošanai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti