FM neatbalsta EK ieceri Latvijai samazināt kohēzijas naudu par 13%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Izvērtējot Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu par Eiropas Savienības (ES) atbalstu reģionālajai attīstībai un kohēzijai, Finanšu ministrija (FM) neatbalsta EK piedāvājumu Latvijai par 13% samazināt kohēzijas politikas atbalstu.

Ministrijā informēja, ka EK priekšlikumos Latvija joprojām kvalificēsies ES fondu atbalstam kā mazāk attīstītais reģions. Lai arī vienošanās par finansējuma sadalījumu starp ES dalībvalstīm tiks panākta diskusijās, tomēr pēc sākotnējās priekšlikuma analīzes FM neatbalsta piedāvājumu, kas Latvijai paredz 13% kohēzijas politikas atbalsta samazinājumu. Šāds samazinājums esot lielāks nekā Apvienotās Karalistes izstāšanās ietekme uz ES budžetu.

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju joprojām ir aptuveni 65% no ES vidējā līmeņa, tāpēc kohēzijas politikas atbalsts joprojām esot svarīgs.

“Visās jomās, kur redzam nepieciešamību tālākām reformām, kohēzijas līdzekļi ir būtisks stimuls mērķu sasniegšanai, tādēļ turpināsim savu interešu aizstāvību ES fondu sadalījumam pēc 2020.gada. Tāpat līdz šim jau esam iestājušies par ES fondu ieviešanas vienkāršošanu, brīvību dalībvalstīm noteikt savas prioritārās ieguldījumu jomas un katra fonda apjomu,” norāda finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība).

Tāpat FM nav pieņemams piedāvātais ES fondu līdzfinansējuma daļas samazinājums no 85% uz 70% mazāk attīstīto reģionu kategorijai.

FM paredz, ka sarunas starp dalībvalstīm un ES institūcijām par nākamo ES daudzgadu budžetu, kā arī ES fondu sadales un ieviešanas nosacījumiem varētu ilgt divus vai vairāk gadus, un galīgais kopapjoms un sadalījums pa programmām būs atkarīgs no šajās sarunās pieņemtajiem lēmumiem.

KONTEKSTS:

Maija sākumā Eiropas Komisijas piedāvājumā par ES daudzgadu budžetu pēc 2020.gada iecerēts finansējumu kohēzijai un kopējai lauksaimniecības politikai samazināt par aptuveni 5%. Vienlaikus piedāvātas lielākas iemaksas un jauni ienākumu avoti. Tikmēr Latvija neatbalsta ES budžeta samazināšanu.

Savukārt maija beigās Eiropas Komisija publicējusi ieceri kopumā kohēzijas fondu izmaksas samazināt par nepilniem 10%. Lietuvu un Igauniju varētu skart vēl lielāks samazinājums – aptuveni 24%, bet Latviju - 13%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti