FM: Nākamajos gados būs jādiskutē par PVN izmaiņām un akcīzes celšanu tabakai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nākamajos gados būs jādiskutē gan par izmaiņām saistībā ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), gan samazināto PVN, gan akcīzes celšanu tabakai, trešdien Latvijas Nodokļu maksātāju tiesību asociācijas organizētajā diskusijā par nodokļu politiku sacīja finanšu ministra padomnieks finanšu kontroles un vadības jautājumos Reinis Strolis.

Strolis norādīja, ka plaši izskanējusi vēlme darbaspēka nodokļu slogu pārcelt uz patēriņu un īpašumu, tomēr skaidra redzējuma, kā to paveikt, vēl nav.

Strolis diskusijas dalībniekus iepazīstināja ar redzējumu, kas būtu darāms nodokļu jomā, lai izskaustu ēnu ekonomiku. Saistībā ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas Latvijā, viņš minēja trīs galvenās problēmas - izvairīšanās no darbaspēka nodokļu nomaksas jeb aplokšņu algu maksāšana, ar shēmām izkrāpjot PVN, kā arī kontrabandas un akcīzes preču jautājums.

Lai risinātu šīs problēmas, Strolis piedāvāja Finanšu ministrijas (FM) redzējumu par izmaiņām nodokļu politikā, "par kurām tuvākajos gados nāksies diskutēt". "Tas nav FM piedāvājums vai politisks uzstādījums," precizēja Strolis.

FM redzējums paredz mainīt PVN pamata likmi, kas ir galvenais patēriņa nodoklis, bet Strolis neprecizēja, par cik procentpunktiem PVN būtu samazināms. Tāpat piedāvāts apsvērt iespēju atteikties no samazinātā PVN likmēm, aizstājot tās ar tiešiem pabalstiem.

Tāpat eksperts stāstīja, ka nākotnē varētu runāt par izmaiņām nekustamā īpašuma nodoklī, kas Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, tiek iekasēts mazāk.

Viņš arī norādīja, ka piesardzīgi būtu jāpaaugstina akcīzes nodoklis tabakai. "Tabakas akcīzes nodokļa mērenai paaugstināšanai ir izstrādāts grafiks. Katrā ziņā nepiedāvājam strauju akcīzes nodokļa pieaugumu, kā to piedāvā Veselības ministrija. Kāpumam ir jābūt samērīgam, tāpēc akcīzes nodokļa pieaugums tabakai ir kritiski jāizvērtē," uzsvēra Strolis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti