FM mudina vietvaras disciplinētāk atdot aizņēmumus, lai varētu līdzfinansēt citus projektus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai pašvaldības varētu aizņemties Valsts kasē līdzfinansējumu Eiropas Savienības (ES) fondu projektiem, Finanšu ministrija (FM) mudina vietvaras, kuras aizņēmušās jau iepriekš, bet neizmanto šo naudu, atgriezt to Valsts kasē.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) aicināja Finanšu ministriju izvērtēt visas iespējas, lai nodrošinātu pašvaldībām nepieciešamo aizņēmumu piesaisti, tostarp nepieciešamības gadījumā īstermiņā palielinot valsts ārējā parāda apmēru. LLPA nosūtījusi ministrijai vēstuli, kurā aicina novērtēt pašvaldībām nepieciešamo aizņēmumu apmēru, kā arī savlaicīgi paredzēt to ikgadējā un vidēja termiņa valsts budžetā.

“Mēs, protams, apzināmies un saprotam. Vienmēr no Finanšu ministrijas puses Eiropas Savienības fondu īstenošana ir bijusi prioritārs pasākums un pašvaldības arī prioritāri varēja Valsts kasē aizņemties finansējuma daļu,” intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” sacīja FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Ministrijas pārstāvis norādīja, ka ierobežota valsts budžeta ietvaros ir svarīgi, lai pašvaldības, kuras iepriekš ir aizņēmušās līdzekļus no Valsts kases, saskaņā ar aizņēmuma līgumu tos atgrieztu atpakaļ valstij. Tas ļautu jau citām pašvaldībām šos līdzekļus laist apgrozībā.

“Mēs esam konstatējuši, ka vairākas pašvaldības nerealizē projektus un šī naudiņa vienkārši stāv kontā.

Un šī ir reāla situācija, kur pašvaldības no savas puses nedaudz grēko,” piebilda Jarockis.

Attiecībā uz LLPA vēstuli, FM pārstāvis pauda, ka tas ir 2020.gada budžeta jautājums.

KONTEKSTS:

Kaut arī šogad pašvaldību aizņēmumu limits tika paaugstināts un noteikts, ka līdz pat ceturtdaļai no projekta kopējā finansējuma jānāk no pašvaldības budžeta, kopējais pašvaldību aizņēmumu limits ir sasniegts jau aprīlī. Sasniegto aizņemšanās griestu dēļ vairāk nekā 100 projekti dažādās pašvaldībās, visticamāk, paliks bez naudas

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti