FM: LM galvojumam ir ietekme uz valsts budžetu; naudu var atgūt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valsts izsniegtajam galvojumam un tā izmaksāšanai ir tieša ietekme uz valsts budžetu, taču galvojumā izsniegto naudu ir iespējams atgūt, intervijā Latvijas Radio sacīja Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre.

Paredzams, ka līdz ar galvojuma naudas izmaksu par vairāk nekā 50 miljoniem latu pieaugs šī gada budžeta deficīts.

„Šīs saistības ir tāpat kā apsolījums palielināt algas skolotājiem,” teica Bajāre. Viņa atgādināja, ka valsts pirms vairākiem gadiem galvoja tagad smagās finanšu grūtībās nonākušā „Liepājas metalurga” aizņēmumu no Itālijas bankas „UniCredit”. FM valsts sekretāre uzsvēra, ka savulaik, kad kredīts galvots, finanšu un kopējā situācija uzņēmumā bija labāka. Turklāt nav izpildīts toreiz valdībai piedāvātais biznesa plāns.

Bajāre akcentēja, ka savulaik noslēgtais galvojuma līgums ļāvis Itālijas bankai „UniCredit” prasīt galvojuma naudu no valsts. Banka izmantoja savas tiesības, viņa sacīja. Pretēji tam, LM vadības rīcību Bajāre raksturoja kā pasīvu. „Pēc būtības LM rīkojas pasīvi savu problēmu risināšanā,” viņa sacīja.

Tomēr izsniegto naudu būs iespējams atgūt. Tas iespējams divos veidos. Pirmais – rīkoties atbilstoši izveidotam grafikam, kurā uzņēmums atgūst galvojumā atdoto naudu, otrais – ja uzņēmums tomēr nespēj atdot galvojumu, tad valsts ir tiesīga pārdot LM sniegto ķīlu, jo valsts ir nodrošinātais kreditors. Pirmais variants ir iespējams gadījumā, ja uzņēmums turpina darbu, otrais - ja uzņēmuma to ir pārtraucis.

Bajāre akcentēja, ka LM sniegtās ķīlas vērtība pārsniedz valsts izsniegtā galvojuma summu.

Valsts par aizdevumu LM lēma 2008.gada izskaņā. Šobrīd LM ir nonācis finanšu grūtībās, uzņēmuma darbība ir traucēta vai pat apstājusies. Savukārt akcionāru vidū – Sergeja Zaharjina un Iļjas Segala no vienas puses un Kirova Lipmana no otras puses – vidū valda nesaskaņas.

Sākotnēji Zaharjins ieradās valdībā un lūdza valsts atbalstu LM problēmu risināšanai. Taču valdība atteica, norādot, ka nav guvusi pārliecību, ka paši akcionāri ir ieguldīt savus līdzekļus uzņēmuma atlabšanā. Šobrīd Zaharjins un Lipmans saka, ka ir atraduši potenciālos investorus. Savukārt kreditoru klubs, kurā ietilpst uzņēmumi, kam LM ir parādā prasa atpakaļ ieguldītos līdzekļus un meklē citas iespējas, lai izietu no situācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti