FM: Līdz gada beigām plānots sākt projektu atlases par 80% no pieejamā Atveseļošanas fonda finansējuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Līdz šā gada beigām atbildīgās nozaru ministrijas plāno uzsākt investīcijas jeb projektu atlases visās Latvijas Atveseļošanas fonda plānā noteiktajās jomās par aptuveni 80% no kopējā Latvijas Atveseļošanas fonda finansējuma, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Pašlaik noris darbs pie normatīvās bāzes izstrādes 33 no kopumā 77 investīciju pasākumiem, daļa no tiem nosūtīti apspriešanai Eiropas Komisijā (EK).  

Pirmdien, 14. februārī, FM pārstāvji piedalījās ceturkšņa tiešsaistes sanāksmē ar EK, informējot par Latvijas Atveseļošanas fonda (AF) plāna ieviešanas progresu, kas līdz 2026. gada augustam paredz Latvijā veikt investīcijas ar Eiropas Savienības (ES) finansējumu 1,82 miljardi eiro.

"Līdz šim brīdim Latvijā ir sasniegts būtisks progress gan Atveseļošanas fonda plānā noteikto investīciju, gan reformu jomā – ir izpildīta lielākā daļa no pirmajiem deviņiem sasniedzamajiem rādītājiem, un atbildīgās nozaru ministrijas veic aktīvu darbu, lai līdz ar pirmā maksājuma pieprasījuma iesniegšanu EK tiktu izpildīti arī atlikušie," skaidroja finanšu ministra padomnieks Ints Dālderis ("Jaunā Vienotība"). 

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka Latvijas Atveseļošanas fonda plānā ir iekļauti ambiciozi un politiski jutīgi mērķi, kā dēļ darbs pie vairākām reformām ir diezgan sarežģīts un prasa nopietnas un laikietilpīgas politiskās diskusijas. 

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) prasībām katrai dalībvalstij noteiktos termiņos EK ir jāiesniedz maksājumu pieprasījumi. Pieprasītais maksājums tiek ieskaitīts valsts budžetā ar nosacījumu, ja izpildīti un sasniegti konkrēti Atveseļošanas fonda plānā noteikti mērķi un rādītāji gan reformu, gan investīciju veidā.

Latvijai pirmais maksājuma pieprasījums 231 miljona eiro apmērā EK jāiesniedz šā gada 2. ceturksnī, esot izpildītiem pirmajiem deviņiem AF plānā paredzētajiem rādītājiem likuma varas, nevienlīdzības mazināšanas un digitālās transformācijas jomās, norādīja FM.

Noteiktais laika grafiks Latvijai paredz iesniegt maksājuma pieprasījumu EK reizi gadā, kas kopumā ir seši maksājumi līdz 2026. gada augusta beigām, kopā izpildot 214 rādītājus jeb Atveseļošanas fonda plānā noteiktus atskaites punktus un mērķus.

Tāpat līdz 2022. gada 30. aprīlim Latvijai EK arī jāsniedz Atveseļošanas fonda plāna progresa pusgada ziņojums. FM regulāri reizi pusgadā informēs arī Ministru kabinetu par Atveseļošanas fonda ieviešanas jautājumiem.

Klikšķināt, lai palielinātu:

Starp Latvijas izpildītajiem rādītājiem nevienlīdzība mazināšanas jomā FM minēja likuma par īrnieku un izīrētāju tiesību līdzsvarošanu stāšanos spēkā, kas kā rādītājs ietverts Ekonomikas ministrijas pārziņā esošajam pasākumam par Finansēšanas fonda izveidi zemas īres maksas mājokļu būvniecībai. Tāpat arī izpildīts rādītājs Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā esošā pasākuma ietvaros, definējot kvalitatīvos un kvantitatīvos kritērijus attiecībā uz minimālo izglītojamo skaitu un infrastruktūras pieejamību ar mērķi sakārtot vispārējās vidējās izglītības iestāžu tīklu.

Likuma varas, tai skaitā ekonomisko noziegumu izmeklēšanas kapacitātes stiprināšanas jomā starp jau izpildītajiem rādītājiem minama kritēriju pieņemšana riskantu tirgus sektoru, klientu un pirkumu noteikšanai ar mērķi uzlabot iepirkumu kvalitāti un mazināt nepietiekamas konkurences un nekvalitatīvi sagatavotas dokumentācijas riskus, kas ir FM pārziņā.  Tāpat arī izpildīts Iekšlietu ministrijas pārziņā esošs rādītājs, kas paredz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma grozījumu stāšanos spēkā, skaidroja FM.

Savukārt digitālās transformācijas jomā starp izpildītājiem rādītājiem ir Satiksmes ministrijas atbildībā esošā vienota modeļa pieņemšana "pēdējās jūdzes" attīstībai. Ņemot vērā digitālās transformācijas procesu sabiedrībā, kā arī pandēmijas rezultātā  pieaugošo nepieciešamību veikt dažādus procesus (tostarp, izglītības jomā) attālināti,

"pēdējās jūdzes" infrastruktūras attīstībai ir ļoti būtiska ietekme uz plašu sabiedrību, jo paredzēts nodrošināt interneta piekļuves pakalpojumus ar ievērojami uzlabotu datu pārraides ātrumu ļoti lielam apjomam datu.

Tāpat arī apstiprināts MK noteikumu projekts par attālināto mācību organizēšanas un īstenošanas kārtību, ar šo izpildot Atveseļošanas fonda plānā noteiktā pasākuma "Digitālās plaisas mazināšana sociāli neaizsargātajiem skolēniem un izglītības iestādēs" atskaites punktu.

KONTEKSTS:

Atveseļošanas fonds (Recovery and Resilience Facility) ir jauna, EK centralizēti pārvaldīta budžeta programma, kas izveidota papildus 2021.–2027. gada plānošanas perioda ES daudzgadu budžetam. Tā mērķis – atbalstīt reformas un investīcijas, kas saistītas ar pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazināt krīzes radīto sociālo un ekonomisko ietekmi.

Latvijas Atveseļošanas fonda plāns ir sagatavots atbilstoši Nacionālā attīstības plāna mērķiem, ņemot vērā EK ieteikumus un ES Padomes rekomendācijas stabilai un veiksmīgai Latvijas izaugsmei. Fonda līdzekļi Latvijai varētu būt pieejami šā gada otrajā pusē, un tie investējami līdz 2026. gadam. Latvijas valdība precizēto plānu 1,82 miljardu eiro piesaistei no ES Atveseļošanas un noturības mehānisma apstiprināja 27. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti