FM: Latvija var samaksāt četrus miljonus bēgļu krīzes skartajai Turcijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijai būs jāpiedalās ar savu finansējumu, lai palīdzētu Turcijai izmitināt bēgļus. To piektdien 13.novembrī, vēlreiz apliecināja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība). 

Ceturtdien jau vēstīts, ka šis maksājums varētu pārsniegt četrus miljonus eiro. Straujuma šo summu pagaidām neapstiprina, taču Finanšu ministrija (FM) uzsver, ka tas ir iespējams. Tikmēr kaimiņvalsts Igaunijas amatpersonas uzskata, ka Grieķija un Turcija bēgļus izmanto spiediena izdarīšanai uz bloku.

Eiropas Savienība (ES) Turcijas atbalstam plāno piešķirt trīs miljardus eiro. Pusmiljons - no Eiropas Komisijas (EK) budžeta, bet pārējos divarpus sadalot starp dalībvalstīm.

Kā liecina izdevuma "Financial Times" rīcībā nonākušais dokuments, Latvijai no šīs summas būtu jāmaksā 4,4, Igaunijai – 3,5, bet Lietuvai – 6,5 miljoni eiro. Vislielākais maksājums Vācijai – 534 miljoni eiro, vairāki simti miljonu arī Lielbritānijai, pārējām valstīm – pārdesmit miljoni eiro, vismazāk – 1,4 miljoni eiro - Maltai. Tieši tur divu dienu samitā nupat lemts par mehānismiem bēgļu krīzei risināšanai.

Šīs summas aprēķinātas, ņemot vērā katras valsts nacionālos ienākumus. Kā pauž FM pārstāvji, četru miljonu maksājums Latvijai ir iespējams. Pieprasījums no EK pagaidām nav saņemts, taču nākamā gada budžeta programmā neparedzētiem gadījumiem ir rezervēti līdzekļi bēgļu krīzes risināšanai gan Latvijā, gan sniedzot palīdzību citām valstīm.

Tikmēr Igaunijas sociālās aizsardzības ministrs, kurš atrodas vizītē Grieķijā, izteicies, kā Grieķija, tāpat kā Turcija, izmanto bēgļu tranzīta plūsmu caur savu valstu teritorijām, lai izdarītu spiedienu uz ES – tā vietā, lai pastiprinātu robežkontroli vai slēgtu savas robežas.

Ministram radies iespaids, ka Grieķija neuzskata, ka ir daļa no Eiropas, un arī Turcija pašreizējā situācijā cenšas izspiest no Briseles labākus nosacījumus naudas izteiksmē vai attiecībā uz vīzu režīmu.

Jau ziņots, ka, lai palīdzētu Turcijai uzturēt tās teritorijā jau esošos vairāk nekā divus miljonus bēgļu, ES plāno sniegt finanšu atbalsu trīs miljardu eiro apmērā.

"Eiropas Komisija veikusi labas sarunas ar Turciju un ir tuvu vienošanās, lai Turcija divus miljonus bēgļu, kas ir Turcijā, nesūtītu tālāk vai arī izvietotu Turcijā. Par to Eiropas Savienība sniegs finansiālu atbalstu,” ceturtdien raidījumā „Panorāma” atzina Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma („Vienotība”), kura arī piedalījās Eiropadomes sēdē.

Ministru prezidente Straujuma gan norādīja, ka par dalībvalstu iemaksām tiks lemts vēlāk. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti