FKTK: Varam būt gandarīti par Latvijas banku rezultātiem ECB novērtējuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs Kristaps Zakulis uzskata, ka varam būt  gandarīti par Latvijas banku rezultātiem Eiropas Centrālā banka (ECB) eirozonas banku visaptverošajā novērtējumā.  

ECB svētdien publiskoja 130 lielāko eirozonas banku finansiālā stāvokļa padziļinātas pārbaudes – visaptverošā novērtējuma – rezultātus, konstatējot kapitāla iztrūkumu 25 miljardu eiro apmērā 25 eirozonas bankās.

No Latvijā strādājošām bankām novērtējumā piedalījās trīs pēc aktīviem lielākās bankas - "Swedbank", "SEB banka" un "ABLV Bank".

“Uzskatu, ka varam būt gandarīti par Latvijas banku rezultātiem šajā apjomīgajā banku finanšu “veselības” pārbaudē. Visas trīs visaptverošā novērtējumā iekļautās Latvijas bankas ir labi sevi parādījušas un izturējušas šo pārbaudi,” FKTK mājas lapā publicētajā paziņojumā norādīja Zakulis.

Kopumā bankas Latvijā ir labi kapitalizētas, ko apliecina arī šī uz pašreizējo finanšu stāvokli vērstā banku aktīvu kvalitātes pārbaude. Tāpat tirgus dalībniekiem ir pietiekams kapitāls iespējami nelabvēlīga tirgus attīstības scenārija gadījumā, ko pierāda stresa testa rezultāti.

„Ir paveikts apjomīgs darbs, kurā bija iesaistīti aptuveni 6000 ekspertu, arī nacionālie uzraugi no 19 valstīm, kas sadarbībā ar ECB nodrošināja pārbaudes vienoto pieeju 130 lielākajās eirozonas bankās. Tagad, zinot reālo situāciju eirozonas banku sektorā, ECB sadarbībā ar nacionālajiem uzraugiem turpinās ceļu uz drošāku un stabilāku tā attīstību,” pauda Zakulis.  

Visaptverošais novērtējums ir 130 lielāko eirozonas banku (ieskaitot Lietuvu) finansiālā stāvokļa padziļināta pārbaude, pirms ECB 4. novembrī Vienotā uzraudzības mehānisma (VUM) ietvaros pārņems šo banku uzraudzības pienākumus. Tas veicina banku bilanču lielāku caurskatāmību, nodrošinot labāku pieejamību informācijai par banku stāvokli, tādējādi veicinot uzticību finanšu sektoram. Šajā pārbaudē ir iesaistīti arī katras valsts vietējie uzraugi un Eiropas Banku iestāde (EBA).

FKTK pārstāve Marija Makareviča: Par ECB banku pārbaudi
00:00 / 01:33
Lejuplādēt


Jau ziņots, ka pārbaudes nav izturējušas deviņas Itālijas bankas, trīs Grieķijas bankas, trīs Kipras bankas, divas Slovēnijas bankas, divas Beļģijas bankas, kā arī pa vienai Vācijas, Īrijas, Austrijas, Portugāles, Francijas un Spānijas bankai.

 

 

Visaptverošajā novērtējumā ir divas būtiskas daļas:

• aktīvu kvalitātes pārbaude, lai uzlabotu banku riska darījumu caurskatāmību, veicot banku aktīvu kvalitātes pārbaudi, t.sk. aktīvu un nodrošinājuma novērtējuma atbilstību un saistītos noteikumus;

• stresa tests, lai pārbaudītu banku finanšu stāvokļa elastību stresa scenāriju apstākļos.

ECB visaptverošais novērtējums atšķiras no iepriekšējiem ES mēroga stresa testiem, jo ietver padziļinātu aktīvu kvalitātes pārbaudi, turklāt tā ietvaros tiek nodrošināta aktīvu kvalitātes pārbaudes un stresa testa rezultātu sasaiste. Tas ļauj precīzāk novērtēt banku bilanču stāvokli, kā arī kredītrisku un citus ar banku portfeļiem saistītos riskus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti