FKTK vadītāju jau šogad meklēs ar konkursa palīdzību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadību jau šogad meklēs ar konkursa palīdzību, intervijā Latvijas Radio sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība").

FKTK vadītāju jau šogad meklēs ar konkursa palīdzību
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Esam sagatavojuši kardinālu reformu FKTK padomes darbā - ierakstot likumā atbildību par nelegālo vai noziedzīgi iegūto līdzekļu uzraudzību. Pašreiz FKTK uzrauga tādas lietas kā banku likviditāte, bet ne noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju. Tāpat tiks mainīta padomes iecelšanas kārtība," teica Reirs.

Finanšu ministrs skaidroja, ka šobrīd Saeima balso par FKTK vadītāju un tā vietnieku. Savukārt komisijas vadītājs pēc tam ieceļ trīs padomes līdzekļus. "Mēs piedāvāsim [risinājumu], ka Valsts kanceleja veido atlasi, kurus piedāvā apstiprināt Saeimai. Atdalīt lēmumu gatavošanu no lēmumu pieņemšanas ir ļoti svarīgi. FKTK jāveido reālas bankas iekšējās kontroles sistēmas," teica Reirs.

Viņš arī uzsvēra, ka ir jāsakārto Latvijas finanšu sistēma un tirgū nav vietas tādām bankām, kuras nestrādā pietiekami caurspīdīgi. Vaicāts par to, vai FKTK šobrīža vadītājs Pēters Putniņš bauda viņa uzticību, Reirs norādīja, ka šādas diskusijas nav notikušas.

Saeimai līdz 1. oktobrim būs jāapstiprina jauna FKTK padome, un Putniņš varēšot piedalīties konkursā. Tad arī tiks vērtēts viņa ieguldījums, pauda Reirs.

Saskaņā ar šobrīd spēkā esošo kārtību, FKTK vadītāju izvirza finanšu ministrs un Latvijas Bankas prezidents un tad par viņu balso Saeimas deputāti.

Ministru kabinets otrdien, 26. martā, lems par likumprojektu, kas noteiks jauno FKTK padomes locekļu iecelšanas kārtību. Likumprojekta anotācijā norādīts, ka konkursa komisiju vadīs Valsts kancelejas direktors. Tās sastāvā būs Valsts kancelejas direktors, finanšu ministrs vai viņa deleģēts pārstāvis, tieslietu ministrs vai viņa deleģēts pārstāvis, iekšlietu ministrs vai viņa deleģēts pārstāvis, Latvijas Bankas padomes loceklis, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšsēdētājs, Satversmes aizsardzības biroja direktors un Valsts drošības dienesta priekšnieks, kā arī ar padomdevēja tiesībām piedalās ne vairāk kā trīs Finanšu sektora attīstības padomes deleģēti pārstāvji.

Ņemot vērā FKTK darbības mērķa un funkciju paplašināšanu, kā arī to, ka papildinātas padomes loceklim izvirzāmās prasības, ar likumprojekta pārejas noteikumu noteikts, ka Ministru kabinets ne vēlāk kā līdz 2019.gada 1.oktobrim virzīs apstiprināšanai Saeimai  padomes locekļu amata pretendentus uz padomes priekšsēdētāja un padomes locekļu amatiem. Līdz 2019.gada 1.maijam ieceltais padomes priekšsēdētājs, padomes priekšsēdētāja vietnieks un  padomes locekļi turpina pildīt savus amata pienākumus līdz jauna padomes priekšsēdētāja un padomes locekļu apstiprināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti