FKTK vadītājs: Banku sektora kredītportfeļa kvalitāte turpina uzlaboties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Banku sektora kredītportfeļa kvalitāte turpina uzlaboties, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

"Raksturojot kopējo banku sektora stabilitāti, patlaban varam novērot, ka turpina uzlaboties kredītportfeļa kvalitāte un samazinās kavēto kredītmaksājumu skaits, kas kavēti ilgāk par 90 dienām. 2013.gada sākumā mēs prognozējām, ka līdz gada beigām sasniegsim to, ka šādu maksājumu īpatsvars kritīsies zem 10%, un šī prognoze arī piepildījusies," sacīja Zakulis.

Vienlaikus viņš atzina, ka mājsaimniecības joprojām izjūt ziedu laikos pieņemto lēmumu smagumu. "Joprojām notiek šo hipotekāro kredītu atmaksāšana. Tā kā tie tika ņemti apmēros, kas atbilda tā brīža cenām, tad maksājumi ir salīdzinoši lieli. Arī to atmaksāšanas ātrums būs lielāks nekā temps, ar kuru izaugs jauno hipotekāro kredītu izsniegšana rezidentu mājsaimniecībām," teica Zakulis.

FKTK vadītājs piebilda, ka mājsaimniecību, kas šobrīd var atļauties aizņemties, ir maz, un, kamēr šis segments izaugs un kļūs tik liels, lai kompensētu to apmēru, kas pašreiz tiek atmaksāts, vēl būs nepieciešami vismaz divi vai trīs gadi. "Nākamajos gados mēs vērosim tendenci, ka samazināsies privātpersonu kredītportfelis. Vienā brīdī mēs sasniegsim zināmu starta pozīciju, par kuru atkal varēsim teikt, ka tas [mājsaimniecību kredītportfelis] aug atbilstoši ekonomikas jaunajai izaugsmei," sacīja Zakulis.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka uzņēmumu segmentā var redzēt krietni straujākus uzlabojumus kredītportfeļa kvalitātē. "Tur krietni ātrāk ir skaidrs, vai bizness ir vai nav. Uzņēmējiem ir lieliska iespēja sākt dzīvi no jauna, daudz ātrāk iezīmējas tās jomas, kur viņš var ieguldīt savas uzkrātās zināšanas, kontaktus un kādus jaunus eksporta tirgus viņš var apgūt," minēja Zakulis.

Tāpat viņš pastāstīja, ka arī no jauna izsniegto kredītu apmērs pieaug, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. "Protams, ir vieta diskusijai par to, vai tas ir pietiekami," atzīmēja Zakulis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti