Labrīt

Skroderdienu jubilejas svin ar pasākumiem "Skroderdienas zem zvaigžņotām debesīm"

Labrīt

Saeima pašlaik negrasās atlikt obligātās minimālās sociālās iemaksas

Santa Purgaile: cilvēki krīzes laikā ir saprātīgi sākuši domāt par uzkrājumiem

FKTK vadītāja: Pieaug mājokļu kreditēšana, tirgus pārkaršana nedraud

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijā pašlaik pieaug kreditēšana, tostarp vairāk tiek izsniegti kredīti mājoklim, to intervijā Latvijas Radio atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Santa Purgaile, vienlaikus  uzsverot, ka mājokļu kreditēšanas tirgus pārkaršana gan nedraud.

Runājot šā gada pirmā ceturkšņa banku peļņu, kas bija trīs reizes lielāka nekā gadu iepriekš, Purgaile sacīja, ka daļēji iemesls šādai peļņai ir tas, ka, jau sākoties Covid-19 izraisītajai krīzei, banku sektors rīkojās ļoti uzmanīgi nedrošo kredītu jomā un veidoja papildu uzkrājumus,

FKTK vadītāja norādīja, ka cilvēki krīzes laikā ir ļoti saprātīgi sākuši domāt par uzkrājumiem, daļa uzkrājumu izmantojuši pirmajai iemaksai, iegādājoties mājokli. Šī iemesla dēļ pirmajā pusgadā aktivizējies mājokļu tirgus. Pieprasījums pēc vienģimeņu mājām.

"Mājokļu kreditēšanas tirgus pēdējā pusgada laikā tiešām ļoti aktīvs bijis," sacīja Purgaile. "Lielāks pieprasījums ir pēc vienģimeņu mājām. Savu ieguldījuma devu tam devusi Covid-19 pandēmija, cilvēki ir sapratuši, cik būtiski ir tam, ka ir sava privātā telpa (..)."

Audzis gan pieprasījums, gan banku piedāvājums mājokļu kreditēšanā, gan arī uzņēmumu kreditēšana.

Mājokļu kreditēšanas tirgum pārkaršana patlaban noteikti nedraud. "Viss ir mērojams ļoti sabalansētā izaugsmē. Ja skatāmies kopējo [kreditēšanas] portfeli pret iekšzemes kopproduktu, mēs joprojām esam diezgan atpalikuši tajā negatīvajā zonā kā tas būtu veselīgas ekonomikas attīstības scenārijā."

Galīgo Covid-19 krīzes ietekmi vēl pilnībā nevar novērtēt, jo bija dažādi valsts atbalsta instrumenti, bankas arī papildu vienojās par dažādiem atvieglojumiem, un šo atvieglojumu termiņi pamazām beidzas. Līdz ar to daļai klientu var rasties grūtības atmaksāt kredītus. Patēriņa kreditēšanā mazliet pasliktinājās kredītportfelis. 

Sliktāk ir ēdināšanas, tūrisma un izmitināšanas nozarēs, bet ir daļa uzņēmumu, kam situācija ir pat labāka nekā pirms krīzes, atzina FKTK vadītāja. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti