FKTK: Tirgus dalībnieki ir gatavi eiro ieviešanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) aptaujā secinājusi, ka tirgus dalībnieki ir gatavi eiro ieviešanai. Ir apzināti iespējamie riski, sākta informācijas sistēmu testēšana un citi darbi. Tāpat komisija eiro ieviešanas laikā seko līdzi izmaiņām banku galveno pakalpojumu cenrāžos privātpersonām. Uz valūtas nomaiņas rēķina pakalpojumu komisijas cenas celt nedrīkst. Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs gatavojas cenu paralēlās atspoguļošanas monitoringam un norāda, ka dažas iedzīvotāju sūdzības jau bijušus šī gada laikā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija kopumā uzrauga vairāk nekā 300 tirgus dalībnieku. Būtiskākā loma eiro ieviešanā finanšu pakalpojumu sniegšanā ir bankām. Tādēļ komisija jau kopš augusta seko līdzi izmaiņām banku pakalpojumu cenām privātpersonām. Tiesa gan, komisija pati nevar sodīt bankas, ja tās nolemj palielināt maksu. Šobrīd vēl negodprātīgi cenu noapaļotāji nav novēroti, skaidroja komisijas priekšsēdētājs Kristaps Zakulis:

„Viens no populārākajiem pakalpojumiem - pārskaitījums internetbankā maksā, piemēram, kādā no bankām 25 santīmi, pārvēršot pēc kursa eiro tas būtu 37 centi. Mēs raugāmies, lai nav tā, ka pa kluso banka no 1. janvāra klientiem piedāvā par pakalpojumu maksāt 40 centus, kautrīgi pieliekot pie cenas 10 % klāt bez pamatojuma. Tikai tāpēc, lai būtu apaļāks skaitlis komisijas cenā.”

Zakulis vēl klāstīja, ka visas cenu izmaiņas gan nevar saistīt tikai ar eiro ieviešanu. Piemēram, maizei vai degvielai - atbilstoši kādām izmaksām vai resursu cenu kāpumam, mainīsies arī cenas. Tāpat ir aptaujāti finanšu tirgus dalībnieki un secināts, ka tie ir gatavi eiro ieviešanai un vadās pēc konkrētiem rīcības plāniem.

„Ir apzināti iespējamie riski un pasākumi to mazināšanai. Sāktas informācijas sistēmu testēšanas, notiek arī nopietns darbs pie skaidras naudas pieejamības bankomātos, visiem ir izstrādāta pārslēgšanās kārtība no latiem uz eiro un arī veikti drošības pasākumi. Mēs sagaidām, ka lielākā daļa bankomātu - 99% jau pirmajās stundās 1. janvārī būs iespēja izņemt eiro,” stāsta FKTK padomes locekle Jeļena Ļebedeva.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs arī gatavojas cenu monitoringam tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās, kur tās tiks atspoguļotas paralēli latos un eiro no 1. oktobra. Taču jau gada gaitā saņemtas piecas iedzīvotāju sūdzības par cenu izmaiņām, tostarp arī banku sektorā, saka centra pārstāve Ilze Žunde.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija vēl norādīja - ja tomēr konstatēs cenas palielinājumus, tad prasīs skaidrojumus bankām un analizēs pieauguma saistību ar eiro ieviešanu un, ja konstatēs negodprātīgu rīcību, tas tikšot publiskots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti