Rīta intervija

Daunis Auers par augstākās izglītības eksporta pētījumu

Rīta intervija

Rīgas mēra amata kandidāts Armands Krauze par iecerēto Rīgas attīstībā

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš par banku biznesa modeļiem

FKTK priekšsēdētājs: Bankām jāmeklē jauni biznesa modeļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No pelnītspējas viedokļa Latvijā strādājošās bankas šobrīd ir labā situācijā, tādēļ šis ir piemērots brīdis, lai tās domātu par jaunu biznesa stratēģiju. Šāda stratēģija bankām nepieciešama gan tādēļ, ka ir mainījusies valsts politika attiecībā uz nerezidentu apkalpošanu Latvijā un nerezidentu noguldījumi aizplūst no valsts, gan demogrāfisko tendenču dēļ, intervijā Latvijas Radio atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Šādos apstākļos bankām nepieciešams atrast jaunu biznesa modeli, lai saglabātu līdzšinējo rentabilitāti, un šogad un nākamgad banku uzraugi īpašu vērību pievērsīs tieši banku spējai pielāgoties jaunajiem apstākļiem.

Aizvadītajā gadā nerezidentu noguldījumu īpatsvars Latvijā ievērojami samazinājies. Putniņš lēš, ka aktīvu kritums varētu būt pat 10%. Un bankām ir jādomā par savu biznesa plānu un biznesa modeļa izmaiņām, kā kompensēt un saglabāt tos aktīvu apjomus un peļņu, kāda līdz šim ir bijusi Latvijas banku sektorā.  

Tas būs viens no galvenajiem uzdevumiem FKTK un bankām šajā un arī nākamajā gadā.  “Mēs esam jau uzsākuši to procesu, kas saucas banku stratēģija un biznesa plāna pārskatīšana,” sacīja Putniņš. Šogad pie tā strādās gan visu banku atbildīgie dienesti, gan arī komisijā.

FKTK arī ieplānojis tikties ar katru no bankas vadītājiem, lai stimulētu bankas savlaicīgi domāt par šiem jautājumiem, “jo komisija nevar stāvēt malā”, tai “ir jāuzdod tonis visā procesā un to mēs arī centīsimies izdarīt”, sacīja Putniņš.  

Komisija vēlas rosināt banku īpašniekus un vadītājus pārskatīt biznesa plānus un dot  FKTK savu redzējumu, un “mēs centīsimies šo procesu neizlaist no rokām, jo tomēr ir svarīgi saprast gan banku attīstības virzienus, gan arī, protams, riskus, kādi varētu parādīties, un kā bankas ar tiem tiks galā”, skaidroja FKTK vadītājs.

Viņš atzina, ka par biznesa modeļiem jādomā arī bankām, kas apkalpo Latvijas iedzīvotājus, jo arī tām ir savi izaicinājumi, piemēram, iedzīvotāju skaita samazināšanās.   

Putniņš arī norādīja, ka no peļņas viedokļa šis ir labs laiks bankām, un tāpēc FKTK vēlas “izmantot šos gadus, lai savestu kārtībā tās lietas, kur mums tiešām vēl ir daudz darāmā”. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti