Rīta intervija

Veide: Nedrīkst ekonomēt uz pacientu izmeklējumiem, bet ir jāmeklē risinājumi

Rīta intervija

Intervija ar Kārli Šadurski

Intervija ar Pēteru Putniņu

FKTK plāno bezprecedenta pasākumu – visu nerezidentus apkalpojošo banku auditu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) šogad plāno bezprecendenta pasākumu – visu nerezidentus apkalpojošo banku auditu, to intervijā Latvijas Radio atzina FKTK vadītāja vietnieks Pēters Putniņš.

Pēc viņa sacītā, aktīva rīcība pret nelegāli iegūtu līdzekļu legalizāciju sākta pērn vidū. Šā gada pirmajā pusē ir paredzēts "bezprecedenta gadījums" – audits, lai pārbaudītu visas nerezidentus apkalpojošās bankas, kas darbojas Latvijā.
 
Šo banku auditu veiks trīs ASV uzņēmumi, kas specializējas šajā jomā. Audits tiks veikts pēc noteiktas metodoloģijas. Pēc šī audita tiks ieviests "augstākais – amerikāņu standarts" un arī Eiropas Savienības direktīvas prasības, atzina Putniņš.

Viņš atzina, pārbaudēs mēģinās noskaidrot, kādā situācijā ir Latvijas banku sektors nerezidentu naudas apkalpošanā. Šāds audits būs "pakāpšanās jaunā pakāpē" banku uzraudzības jomā Latvijā.

FKTK vadītāja vietnieks atzīmēja, ka nerezidentu apkalpošanas bizness "nav nekas slikts", taču aiz tā var slēpties noziedzīgas intereses – mēģinājumi legalizēt kriminālā ceļā iegūtu naudu.

Putniņš lika noprast, ka pēc banku audita gaidāmi ierobežojumi nerezidentu apkalpošanas biznesā. Pēc viņa teiktā - Latvijā strādājošajām bankām arvien vairāk būs jāievieš princips – "tas, ko nesaprotu, ar to nevajadzētu nodarboties."

FKTK vadītāja vietnieks piebilda, ka aizdomīgās situācijās banku uzraugs reaģē asi – tā tas bijis gan "Privatbank", gan "Trasta komercbankas" gadījumā. Līdzīgām darbībām no banku puses Latvijā gan vairs nevajadzētu notikt.

Putniņš piebilda, ka nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācija šobrīd ir lielākais risks Latvijas banku sektorā.

Jau ziņots, ka pēc kritikas par nepietiekamu Latvijas banku sektora uzraudzību nesen atkāpās FKTK vadītājs Kristaps Zakulis.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un finanšu ministrs Jānis Reirs ("Vienotība") FKTK priekšsēdētāja amatam nolēmuši virzīt līdzšinējo komisijas priekšsēdētāja vietnieku Pēteru Putniņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti