FKTK piemēro «BlueOrange Bank» sodu 1,2 miljonu eiro apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) piemērojusi AS "BlueOrange Bank" sodu 1 246 798 eiro apmērā par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma neievērošanu, informē FKTK.

Soda nauda gan samazināta no 3,69 miljoniem eiro līdz 1,25 miljoniem eiro, jo ar banku noslēgts administratīvais līgums, lai panāktu uzlabojumus bankas iekšējās kontroles sistēmas darbībā.

FKTK pārbaudēs 2016. un 2017. gadā konstatējusi pārkāpumus – nav ievērotas minētā likuma un FKTK normatīvo noteikumu prasības. Piemēram, nav pievērsta pietiekama uzmanība klientu savstarpēji saistītiem darījumiem, kuriem šķietami nav ekonomiska mērķa, un nav nodrošināta savlaicīga un kvalitatīva klientu padziļinātā izpēte un izpētes rezultātu dokumentēšana, norāda FKTK. Tāpat bankā nav nodrošināta aizdomīgu darījumu konstatēšana un savlaicīgu ziņojumu sniegšana Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam jeb Kontroles dienestam.

FKTK ieskatā bankas pieļautie pārkāpumi ir vērtējami kā būtiski, turklāt banka iepriekš ir sodīta par pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā.

"Banku uzraudzības procesā šogad prioritāte ir bijusi risku samazināšana. Kopš gada sākuma situācija Latvijas banku sektorā ir radikāli mainījusies, to apliecina sektora statistiskie rādītāji par riskanto klientu noguldījumu apjoma kritumu mūsu bankās. Ir jāturpina arī līdzšinējās biznesa prakses transformācija, lai sasniegtu patiešām pārliecinošas kontroles līmeni, tādējādi mēs nodrošināsim arī valsts kopējā riska līmeņa samazināšanos šajā jomā," norāda FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

FKTK un banka vienojušās par turpmākajiem pasākumiem, ko banka apņemas noteiktajos termiņos izpildīt, lai pilnveidotu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmu. Savukārt FKTK uzraudzīs, vai banka pilda noteiktās apņemšanās līgumā noteiktajos termiņos un noteiktajā apjomā.

FKTK šajā gadā par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma prasību pārkāpumiem ir piemērojusi sankcijas sešiem Latvijas finanšu sektora dalībniekiem – trīs bankām, divām e-naudas iestādēm un vienai maksājumu iestādei, kopsummā vairāk nekā četru miljonu eiro apmērā.

KONTEKSTS:

Ar kritisku vērtējumu Latvijas institūciju spējām novērst naudas atmazgāšanu un ierobežot masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansētājus šā gada augustā klajā nāca Eiropas Padomes ekspertu komitejas "Moneyval" naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas eksperti. Tādēļ valstij noteikts pastiprinātas kontroles režīms, kas nozīmē, ka, nespējot uzlabot naudas atmazgāšanas kontroli, Latvija var nonākt tā dēvētajā pelēkajā sarakstā. 

Šis nebija pirmais negatīvais vērtējums Latvijai, runājot par naudas atmazgāšanas apkarošanu. Nepietiekamu kontroli iepriekš pārmeta arī ASV. Pēc ASV Finanšu ministrijas ziņojuma gada sākumā darbību nācās beigt "ABLV Bank", kurai pārmeta  naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai un nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti