FKTK piemēro 1 miljona eiro sodu «Rigensis Bankai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome nolēma piemērot “Rigensis Bank” 1 028 850 eiro sodu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas prasību pārkāpumiem, informēja FKTK.

Tāpat par šo prasību neievērošanu par to atbildīgajam valdes loceklim Renāram Degro FKTK padome nolēma izteikt brīdinājumu. LTV norāda, ka Degro bija viens no tiem cilvēkiem, kurus ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") pagājušajā mēnesī virzīja darbam "Latvenergo" pagaidu padomē.

Bankai noteikti vairāki tiesiskie pienākumi, tostarp noteiktajā termiņā ir jāiesniedz FKTK izvērtēšanai pasākumu plāns konstatēto pārkāpumu un trūkumu novēršanai, jāveic iekšējās kontroles sistēmas neatkarīgs izvērtējums un klientu bāzes revīzija.

FKTK bankā veica klātienes pārbaudes, kuru laikā izskatīti klientu darījumi līdz 2019. gada februārim. Pārbaudēs FKTK ir konstatējusi vairākus pārkāpumus, kas saistīti ar iekšējās kontroles sistēmu, klientu bāzes riskiem un to pārvaldību.

Pārkāpumi liecina par nopietniem trūkumiem bankas iekšējās kontroles sistēmā, jo tie ir atklāti būtiskākajos klientu izpētes un darījumu uzraudzības elementos.

FKTK paziņojumā medijiem norādīja, ka banka nebija izveidojusi tādu savas darbības riskiem atbilstošu iekšējās kontroles sistēmu, kas nodrošinātu efektīvu normatīvo aktu prasību ievērošanu, piemēram:

  • banka nebija veikusi pietiekamas darbības, lai pārliecinātos, vai norādītais patiesais labuma guvējs ir klienta patiesais labuma guvējs;
  • vairākos gadījumos banka nebija noskaidrojusi klientu kontos esošo finanšu līdzekļu izcelsmi un dokumentējusi secinājumus;
  • banka nav nodrošinājusi savlaicīgu un kvalitatīvu klientu izpēti un rezultātu dokumentēšanu, kā arī slēdzieni klientu lietās ir nepilnīgi;
  • bankas iekšējās kontroles sistēma nenodrošina klienta padziļinātās izpētes nepārtrauktību visā klienta darbības periodā;
  • banka nav atbilstoši novērtējusi ar klientiem un to veiktajiem darījumiem saistītos riskus un nav pievērsusi uzmanību klientu veiktajiem netipiski lieliem, sarežģītiem, savstarpēji saistītiem darījumiem, kuriem šķietami nav ekonomiska vai nepārprotami tiesiska mērķa, tostarp nav noskaidrojusi un atbilstoši dokumentējusi secinājumus, savlaicīgi nav ieguvusi klientu saimniecisko darbību pamatojošus dokumentus;
  • banka nav ieguvusi un pietiekami izvērtējusi informāciju, lai konstatētu aizliegto čaulas veidojumu pazīmes un līdz ar to atsevišķos gadījumos nav noteiktajā termiņā izbeigusi darījuma attiecības ar tiem.

Bankai noteiktais soda naudas apmērs ir 80% no maksimālā likumā norādītā apmēra – 10% no bankas kopējā gada apgrozījuma. Bankai noteiktā soda nauda viena mēneša laikā no šā administratīvā akta spēkā stāšanās dienas jāiemaksā valsts budžetā. FKTK iepriekš nav piemērojusi bankai sankcijas par šīs jomas normatīvo aktu prasību pārkāpumiem.

“Rigensis Bank” ir dibināta 2011. gada jūnijā, un tās dibinātāji ir pazīstami Krievijas uzņēmēji un baņķieri Igors Ciplakovs, Aleksejs Gudaitis un Dmitrijs Sokolovs, liecina informācija bankas mājaslapā.   

Pēc aktīvu apmēra "Rigensis Bank" 2018. gada beigās bija devītā lielākā banka Latvijā. 2018. gadā kopumā bankas auditētā peļņa bija 3,504 miljoni eiro, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti