Rīta intervija

Rīgas domes opozīcijas pārstāvis Olafs Pulks par Rīgas budžeta izskatīšanu

Rīta intervija

VBTAI vadītāja Ilona Kronberga par saviem mērķiem

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš par Latvijas banku auditu

FKTK pēc ASV audita Latvijas bankās: Situācija izrādījusies labāka nekā gaidīts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai arī vairākas bankas pēdējā laikā ir saņēmušas ievērojamus sodus par likuma normu neievērošanu, situācija Latvijas banku nozarē izrādījusies labāka nekā iepriekš bija domāts. To pēc ASV speciālistu veiktā audita Latvijas bankās secinājusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), intervijā Latvijas Radio atzina komisijas vadītājs Pēters Putniņš.

No šī gada pavasara Latvija strādāja ASV speciālisti, kas veica neatkarīgu pārbaudi 12 Latvijas bankās, kuru darbība ir saistīta ar nerezidentu jeb trešo valstu pilsoņu apkalpošanu. Pārbaude ir noslēgusies, tā veikta ar mērķi, lai konstatētu – cik banku darbība ir droša un vai ar to starpniecību netiek legalizēta nelegāli iegūta nauda un finansēts terorisms.

"Secinājumi ir, iespējams, pat labāki, nekā mēs bijām gaidījuši sākotnēji, jo viss noskaņojums un arī reakcija no korespondentbankām lika domāt, ka tas stāvoklis, iespējams, ir stipri vien bēdīgāks, bet, kopumā ņemot, tik traki nav. Mums ir diezgan labs pamats bankās gan tehnoloģiskais, gan cilvēkresursu ziņā," atzina FKTK vadītājs.

ASV speciālisti snieguši savas rekomendācijas, kas līdztekus FKTK prasībām tiks ņemtas vērā trūkumu novēršanas plānu izstrādē bankās.

Lielākie trūkumi saistīti ar banku spēju izķert sliktos vai nevēlamos klientus,vai arī aizdomīgas transakcijas, izmantojot informāciju tehnoloģiju (IT) rīkus. "Tā varbūt ir viena lielā lieta, kas bankām būs nākotnē stipri vien jāuzlabo. Un tur būs arī nepieciešami arī diezgan lieli kapitālieguldījumi ," teica FKTK vadītājs.

Savukārt otrs virziens, kurā bankām būt jāstrādā, saistīts ar kredītiestāžu iekšējās kontroles sistēmu. Proti, ar to, kā bankas izvēlas un novērtē klientus un ar tiem saistītos riskus. "Tā ir otra vājā vieta, kur tomēr būs jāpiestrādā," teica FKTK vadītājs.

Vienlaikus Putniņš atzina, ka ieņēmumi no transakciju biznesa, kas ir salīdzinoši vienkāršs un arī ienesīgs, līdz ar stingrākām uzraudzības prasībām ies mazumā.

Bankām ir iespēja stiprināt sadarbību ar "labajiem klientiem", tāpat tām jādomā par jaunu biznesa veidu attīstīšanu.

"Tas iztrūkums, kas radīsies, slēdzot kontus dažādiem aizdomīgiem klientiem vai kas turpmāk nevar vairāk kvalificēties.. Bankām būs jādomā, ar kādiem citiem biznesa veidiem un aktivitātēm aizstāt šo iztrūkumu," atzina FKTK šefs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti