FKTK: Obligātajā «Ventspils naftas» akciju atpirkšanas piedāvājumā vienas akcijas cena 4,56 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome atļāvusi AS "Ventspils nafta" akcionāram "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" ("Euromin") izteikt "Ventspils naftas" obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Vienas akcijas cena obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 4,56 eiro, informē FKTK.

Tas ir būtiski vairāk nekā piedāvājuma izteicēja iepriekš plānotā cena par akciju. Kad "Euromin" vērsās FKTK, lai saņemtu atļauju obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanai, tad vienas akcijas atpirkšanas cena saskaņā ar prospektā sniegto informāciju bija noteikta 3,12 eiro.

FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Avotiņa aģentūrai LETA paskaidroja, ka Finanšu instrumentu tirgus likuma 74.pantā ir noteikta vienas akcijas vērtības aprēķināšanas kārtība un FKTK noteiktā vienas akcijas cena obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā - 4,56 eiro - ir aprēķināta atbilstoši minētā panta prasībām.

Šī likuma 74.pants noteic, ka, izsakot obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, vienas atpērkamās akcijas cena nedrīkst būt zemāka par cenu, par kādu piedāvātājs vai personas, kas rīkojas saskaņoti ar piedāvātāju, pēdējo 12 mēnešu laikā ir ieguvušas mērķa sabiedrības akcijas.

Tas nosaka arī, ka vienas atpērkamās akcijas cena nedrīkst būt zemāka par akcijas vidējo svērto cenu regulētajā tirgū vai daudzpusējā tirdzniecības sistēmā, kurā ar attiecīgo akciju ir bijis vislielākais apgrozījums pēdējo 12 mēnešu laikā.

Vienas atpērkamās akcijas cena nedrīkst būt zemāka par akcijas vērtību, ko aprēķina, dalot mērķa sabiedrības tīros aktīvus ar emitēto akciju skaitu. Tīros aktīvus aprēķina, no kopējiem aktīviem atskaitot mērķa sabiedrībai piederošās pašas akcijas un saistības. Ja mērķa sabiedrībai ir akcijas ar dažādu nominālvērtību, aprēķinot akcijas vērtību, tīros aktīvus sadala proporcionāli katras nominālvērtības akciju īpatsvaram pamatkapitālā. Nosakot vienas atpērkamās akcijas vērtību saskaņā ar šo principu, akcijas vērtības aprēķinā izmanto datus no pēdējā akcionāru sapulcē apstiprinātā mērķa sabiedrības gada pārskata, par kuru sniegts zvērināta revidenta ziņojums.

Obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma prospekta parakstīšanas brīdī 30.septembrī "Euromin" piederēja 97 520 022 jeb 93,34% "Ventspils naftas" akciju.

Septembra vidū tika paziņots, ka "Ventspils naftas" lielākais līdzīpašnieks - "Vitol" grupai piederošā kompānija "Euromin" - no AS "Latvijas Naftas tranzīts" par 79,98 miljoniem eiro iegādājās 43,25% "Ventspils naftas" akciju, tādējādi iegūstot kopumā 93,24% no kopējā uzņēmuma balsstiesīgo akciju kopskaita. Saskaņā ar darījuma pušu sniegto informāciju katras akcijas iegādes cena bija 1,77 eiro.

Iegūstot 93,24% "Ventpils naftas" kapitāla daļu, "Euromin" ir pienākums izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu pārējiem akcionāriem. Ja piedāvājuma izteikšana būs sekmīga, "Euromin" varētu apsvērt "Ventspils naftas" iziešanu no regulētā tirgus.

"Ventspils naftas" akcijas kopš 1998.gada tiek kotētas biržas "Nasdaq Riga" Baltijas oficiālajā sarakstā.

Septembrī "Ventspils nafta" piedzīvoja vislielāko akciju cenu kāpumu Baltijas biržās - par 186,24%.

Šodien biržā tirdzniecības noslēgumā vienas "Ventspils naftas" akcijas cena bija 3,13 eiro.

"Ventspils naftas" un tās meitassabiedrību neto peļņa šī gada pirmajā pusgadā bija 21,22 miljoni eiro, savukārt konsolidētie ieņēmumi pieauga par 7,6% līdz 95,66 miljoniem eiro. Pērn analoģiskā laika periodā neto peļņa bija 4,35 miljoni eiro. Bruto peļņa pirmajā pusgadā palielinājās par 21,7% līdz 27,58 miljoniem eiro.

Pērn "Ventspils naftas" un tās meitassabiedrību neto apgrozījums samazinājās par 3% līdz 161,87 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2013.gadu, kad apgrozījums bija 166,73 miljoni eiro. Savukārt neto zaudējumi saruka līdz 13,98 miljoniem eiro. Koncerna bruto peļņa palielinājās par 2,7% - no 41,45 miljoniem eiro līdz 42,56 miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti