FKTK: Latvijas bankas ar ievērojamu rezervi nodrošina prasību izpildi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) informē, ka situācija Latvijas finanšu sektorā tiek rūpīgi uzraudzīta sadarbība ar Eiropas Centrālo banku (ECB) un Latvijas bankas ar ievērojamu rezervi nodrošina regulējošo prasību izpildi.  

Latvijas atbildīgās iestādes katra veic tai uzticētās funkcijas, arī FKTK regulāri nodrošina nepieciešamo informācijas apmaiņu ar Finanšu ministriju, Latvijas Banku un citām atbildīgajām valsts iestādēm, paziņojumā medijiem norādīja FKTK.

FKTK priekšsēdētāja vietniece Gunta Razāne uzsvēra, ka Latvijas bankas ar ievērojamu rezervi nodrošina regulējošo prasību izpildi. Kapitāla un likviditātes rādītāji saglabājas augstā līmenī.

“Vidējais rādītājs ir virs vidējā Eiropā, likviditātes rādītājs ir divkārt augstāks. Mēs nodrošinām visas nepieciešamās uzraudzības darbības finanšu sektorā un sekojam līdzi esošajai situācijai. Finanšu sektora uzrauga pamatuzdevums ir stabilitātes nodrošināšana un noguldītāju interešu aizsardzība, un šis darbs šobrīd tiek veikts,” norādīja Razāne.

Situācija ar “ABLV bank”

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija rosinājusi "ABLV Bank" piemērot sankcijas par to, ka tā organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu un arī liela apjoma nelegālās aktivitātes Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

ASV institūcija arī paudusi, ka Latvijā trešās lielākās bankas vadība izmantojusi kukuļošanu, lai ietekmētu Latvijas amatpersonas, tādā veidā mazinot draudus savam biznesam.

Bankas vadība noliedz izskanējušos apgalvojumus, uzsverot, ka ir ieguldījusi lielus līdzekļus operāciju drošībai un atbilstībai likumam, kā arī norāda, ka jau sadarbojas ar ASV, lai tās pārskatītu savus priekšlikumus par sankcijām.

FKTK skaidroja, ka pārmetumi "ABLV bankai" ir balstīti uz pagātnes notikumiem, taču pēdējos divos gados naudas atmazgāšanas novēršanas jomā ir daudz uzlabojumu.

Pēc ASV pārmetumiem “ABLV Bank” par pieļauto naudas atmazgāšanu nopietni iedragāta Latvijas finanšu sektora reputācija, svētdien atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība).

FKTK arī  analīzē iespējamos scenārijus saistībā ar “ABLV” banku kopā ar ECB, kas ir “ABLV Bank” tieši uzraugošā institūcija.

“ECB var mums deleģēt dažas pilnvaras, un tas ir darīts, un mēs esam pieņēmuši lēmumu par trīs FKTK pilnvarnieku līdzdarbību šajā bankā, kas nodrošina monitoringu un attiecīgu informācijas apmaiņu. Pašlaik analizējam aktuālo informāciju, tas, ka bankai ir ierobežojumi darījumiem ASV dolāros, tas ir dabiski šādā situācijā,” skaidroja Razāne.

FKTK jau ir uzsvērusi, ka pamatjautājums, kas “ABLV” bankai tagad jārisina, ir iespējamās izolācijas novēršana saistībā ar sadarbības partneriem reputācijas riska dēļ. Savukārt finanšu sektora uzrauga uzdevums ir rūpēties par to, lai tiktu ievēroti visi normatīvie rādītāji, lai banka būtu spējīga gan ar savu infrastruktūru, gan ar saviem līdzekļiem nodrošināt saistību izpildi pret saviem klientiem.

Savukārt "par ārēja spiediena izdarīšanu uz FKTK darbu jāsaka – manā rīcībā nav šādas informācijas”, norādīja Razāne. 

“Te būtu visiem jāatceras, ka FKTK lēmumus pieņem padome piecu cilvēku sastāvā. Šie cilvēki katrs savu lēmumu veido patstāvīgi. Katrs padomes loceklis pieņem savu lēmumu, balstoties FKTK tajā brīdī pieejamajā un konkrētā lēmuma pieņemšanā kolēģu sagatavotajā informācijā,” uzsvēra Razāne.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti