Labrīt

Viena parādnieka dēļ māja bez apkures: pārvaldnieks vaino likumdevējus

Labrīt

Latvijas operas ēka tehniskais stāvoklis ir kritiskā situācijā

Santa Purgaile: FKTK prioritāte ir cīņa pret naudas atmazgāšanu

FKTK jaunā vadītāja: «ABLV Bank» pašlikvidācijas pārskatīšana nav pašmērķis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) jaunās vadītājas Santas Purgailes darba dienaskārtībā nonāks arī jautājums par "ABLV Bank" pašlikvidācijas pārskatīšanu, taču tas nav pašmērķis. To Purgaile sacīja intervijā Latvijas Radio.

Jautāta, vai tiks pārskatīta "ABLV Bank" pašlikvidācija, ko Purgaile pieļāva pirms apstiprināšanas banku galvenā uzrauga amatā, viņa aicināja nesteigties notikumiem pa priekšu.

"Šodien būs mana pirmā darba diena. Protams, ka šis jautājums nonāks arī manā dienaskārtībā un tad es arī ķeršos klāt un vērtēšu. Tas nav ne pašmērķis - kaut ko pārskatīt. Bet, ja analīze, dokumentācija un visi fakti liecinās, ka ir kaut kas darāms šajā jautājumā, tad es noteikti to darīšu," klāstīja Purgaile.

KONTEKSTS:

 "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018. gada 26. februārī pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju pēc reputācijas problēmām, ko komercbanka piedzīvoja pēc tam, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās. "ABLV Bank" marta sākumā FKTK iesniedza pašlikvidācijas plānu. Iesnieguma projektu sagatavoja bankas akcionāru sapulces ievēlētie likvidatori. Plānu FKTK akceptēja 12.jūnijā.

Likumos nekur nedefinēto procedūru – "kontrolētu pašlikvidāciju" – FKTK izvēlējās kā piemērotāko "ABLV Bank" likvidācijas metodi. Banku uzrauga lēmums nāca pēc trīs mēnešus ilgas dokumentu vērtēšanas, diskusijām ar politiķiem un aktīvām atsevišķu mediju kampaņām, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto". Kad FKTK izlēma par pašlikvidāciju, Finanšu izlūkošanas dienests (FID) apņēmās panākt to, lai procesā no bankas nevarētu aizplūst noziedzīgi iegūti līdzekļi. Tieši tāpēc nepieciešams algot ekspertus no malas, iepriekš skaidroja FID vadītāja Ilze Znotiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti