FKTK brīdina par iespējamu akciju izkrāpšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) redzeslokā nonākušas personas, kuras, iespējams, veic akciju izkrāpšanu no biržā "Nasdaq Riga" tirgoto uzņēmumu akciju īpašniekiem, informē FKTK.

Krāpnieki piedāvā atpirkt akcijas pat par vairākas reizes zemāku cenu nekā to patiesā tirgus vērtība cilvēkiem, kuri savas akcijas nav dereģistrējuši un kuriem tās aizvien glabājas "Nasdaq CSD SE" (iepriekš sauktā par Latvijas Centrālo depozitāriju) Sākotnējā reģistrā.

Iespējamais krāpnieks mēģina izmantot akcionāru nezināšanu par faktisko akciju tirgus vērtību un noklusē faktu, ka par akcijām ir uzkrājušās dividendes, pārliecināt par akciju pārdošanu, piedāvājot samaksāt ievērojami zemāku cenu nekā to tirgus vērtība biržā. Neviens no iespējamajiem cietušajiem pagaidām gan nav vērsies FKTK ar sūdzību.

Pēc FKTK rīcībā esošās informācijas, shēma darbojas šādi:

persona vēršas pie akcionāriem, kuru īpašumā no privatizācijas laikiem ir biržā tirgoto uzņēmumu akcijas,

tostarp personīgi ierodoties viņu dzīvesvietās vai piezvanot pa tālruni, un ar dažādiem argumentiem mēģina pārliecināt par akciju pārdošanu,

piedāvājot ievērojami zemāku cenu nekā to tirgus vērtība biržā. Akcionāram tiek piedāvāts darījumu nokārtot nekavējoties, dodoties kopā uz tuvāko banku un aizpildot visus nepieciešamos dokumentus, lai noformētu akciju pārdošanu, vai doties pie notāra, noformējot akciju pārdošanas līgumu un pilnvaras darījuma veikšanai. Pēc tam iespējamais krāpnieks var tās pārdot biržā jau par daudz augstāku cenu un saņemt dereģistrēto akciju dividendes.

FKTK sniedz piemēru:

Pircējs ir pārliecinājis cilvēku pārdot 200 akcijas, piedāvājot aptuveni 1 eiro par akciju, tādējādi akciju īpašnieks saņem tikai 200 eiro. Akciju īpašniekam Sākotnējā reģistrā ir 200 akcijas, par kurām kopumā uzkrātas dividendes 2000 eiro apmērā. Biržas cena šīm akcijām ir aptuveni 10 eiro par akciju. Tādējādi, ja šī persona pati dereģistrētu akcijas uz sava vārda un pārdotu tās biržā, tad persona

saņemtu uzkrātās dividendes 2000 eiro apmērā un 200 akcijas biržā varētu pārdot par 2000 eiro, kas kopā būtu 4000 eiro.

 FKTK iesaka akciju īpašniekiem:

  • Pirms akciju pārdošanas darījuma noslēgšanas pārliecinieties par akciju tirgus cenu biržā, lai izvērtētu piedāvājuma izdevīgumu. 
  • Ja akcijas tiek turētas "Nasdaq CSD SE" kārtotajā Sākotnējā reģistrā, pārliecinieties, vai tur nav uzkrātas arī uzņēmuma maksātās dividendes, un aprēķiniet, cik lielā apmērā tās varētu būt (informācija par dividendēm atrodama biržas mājaslapā, kā arī to iespējams saņemt personīgi, ierodoties "Nasdaq CSD SE").
  • Ja gadījumā rodas jautājumi par uzņēmumu akciju pārdošanu, vienmēr labāk vērsties savā bankā vai ieguldījumu brokeru sabiedrībā, vai arī FKTK.
  • Ja konstatējat, ka, iespējams, esat cietis no šādas krāpniecības, jāvēršas Valsts policijā.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti