FKTK aicina kolektīvās ieguldījumu platformas laikus saņemt darbības atļaujas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) aicina potenciālos kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzējus laikus vērsties komisijā darbības atļaujas saņemšanai, informēja FKTK.

Pagājušā gada nogalē FKTK uzraugāmajiem finanšu tirgus dalībniekiem pievienojās jauns segments – kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzēji. Kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniegšanai jāsaņem atļauja, Latvijā to izsniegs FKTK.

Iestāde aicina potenciālos kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzējus jau tagad vērsties FKTK un iepazīstināt ar sevi un plānoto darbību.

Līdz Kolektīvās finansēšanas pakalpojumu likuma spēkā stāšanās dienai FKTK izvērtēs potenciālo kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzēju pieteikumu gatavību darbības atļaujas saņemšanai. Pieteikumi varētu tikt apstiprināti pēc Kolektīvās finansēšanas pakalpojumu likuma spēkā stāšanās un pieteicēju iesniegto dokumentu pilnīgas atbilstības regulas prasībām.

Uzņēmumiem, kas vēlas saņemt atļauju kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniegšanai, FKTK piedāvā tās tīmekļvietnē iepazīties ar licencēšanas ceļvedi un pakalpojuma sniedzēja kvalifikācijas prasībām.

FKTK norādīja, ka kolektīvās finansēšanas pakalpojumu vienotais regulējums ietverts Eiropas Savienības (ES) regulā par Eiropas kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzējiem uzņēmējdarbībai, kura tiek piemērota no 2021. gada 10.novembra.

Latvijā ir izstrādāts Kolektīvās finansēšanas pakalpojumu likumprojekts, kas nosaka regulas piemērošanas kompetento iestādi Latvijā, tās tiesības pieprasīt uzraudzības informāciju un citus nacionālās uzraudzības jautājumus. Likums vēl jāpieņem Saeimā.

FKTK skaidroja, ka kolektīvās finansēšanas pakalpojuma sniedzējs uztur digitālu platformu, kurā saved kopā ieguldītājus un uzņēmumus, kam nepieciešams finansējums.

Finansējums var tikt piesaistīts kā aizdevums vai ieguldījums uzņēmuma kapitālā. Kolektīvā finansēšana ir alternatīvs finansējuma piesaistes veids jaunuzņēmumiem un maziem un vidējiem uzņēmumiem. 

Kolektīvās finansēšanas pakalpojumā iesaistīti trīs veidu dalībnieki:

  • projekta īpašnieks – persona, kas vēlas piesaistīt finansējumu uzņēmējdarbībai un ierosina finansējamo projektu;
  • ieguldītāji – personas (gan fiziskas, gan juridiskas), kas finansē ierosināto projektu;
  • kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzējs – uzņēmums, kas uztur tiešsaistes platformu, kura saved kopā projekta īpašniekus un ieguldītājus, bet pats neuzņemas saistības.

Detalizētas prasības kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzēju darbības atļaujas saņemšanai un darbībai nosaka regula un Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes un Eiropas Banku iestādes izdotie tehniskie un īstenošanas standarti. Minētie tehniskie un īstenošanas standarti vēl ir jāapstiprina Eiropas Komisijai. Pašlaik ir pieejami standartu projekti, un FKTK aicina tos izmantot, lai iepazītos ar šīs jomas prasībām, kā arī ņemt vērā, sagatavojot darbības atļaujas saņemšanai nepieciešamos dokumentus.

FKTK arī norādīja, ka ieguldītājiem būtiski zināt – regula kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzējiem nosaka pienākumu ievērot prasības, kuru mērķis ir nodrošināt informācijas atklātību un novērtēt ieguldītāju izpratni par riskiem, ko tie uzņemas, ieguldot kolektīvās finansēšanas projektā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti