«Fitch» saglabā Latvijas kredītreitingu «A-» līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien, 6.novembrī, starptautiskā reitingu aģentūra „Fitch Ratings” paziņojusi par Latvijas kredītreitinga ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā saglabāšanu „A-” līmenī, saglabājot arī stabilu nākotnes prognozi.

Valsts kase informēja, ka „Fitch” pozitīvi novērtē Latvijas tautsaimniecības noturīgo izaugsmi, kas tuvākajos gados tiek prognozēta 3% līmenī. Šāds līmenis atbilst Latvijas ekonomikas potenciālam un arī vidējam „A-” reitinga grupas valstu vērtējumam. 

Latvijas reitinga „A-” līmeni uztur arī zemais valsts budžeta deficīts, kā arī valsts parāda līmenis, kas pēc aģentūras prognozēm turpmākajos gados samazināsies. Aģentūra norāda, ka reitingu labvēlīgi ietekmē augstais banku kapitalizācijas līmenis un kopējā stabilitāte banku sektorā, par ko liecina banku bilances rādītāju uzlabošanās.

„Fitch” kā risku atzīmē augsto nerezidentu depozītu īpatsvaru Latvijas banku sistēmā.

Aģentūra gan piebilst, ka, neraugoties uz ģeopolitiskajiem riskiem, nerezidentu depozītu līmenis šogad saglabājies stabils.  

Reitinga turpmāku paaugstināšanu šobrīd kavē salīdzinoši zems iedzīvotāju ienākumu līmenis, strukturālie izaicinājumi, piemēram, augstais bezdarbs, un augsts ārējais neto parāds, skaidro „Fitch”.

Latvijas ārējo neto parādu pakāpeniski samazināt varētu privātā sektora parādsaistību un valsts parāda turpmāka samazināšana, kā arī mērena tiešo ārvalstu investīciju plūsma, norāda aģentūra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti