«Fitch Ratings» saglabājusi Latvijas kredītreitingu «A-» līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") saglabājusi Latvijas kredītreitingu "A-" līmenī ar stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, informēja Valsts kasē.

Kas ir kredītreitings?

Kredītreitings ir reitingu aģentūras neatkarīgs viedoklis par valsts vai uzņēmuma maksātspēju spēju pildīt finanšu saistības noteiktā laikā un pilnā apmērā.

Kredītreitings ir starptautiski atpazīstams rādītājs, kas raksturo investīciju riska pakāpi. Tāpēc investori to izmanto izvērtēšanai un salīdzināšanai pirms investīciju veikšanas, piemēram, valsts vērtspapīros vai uzņēmumos.

Jo stabilāks ir valsts ekonomikas, finanšu un pārvaldes stāvoklis, jo augstāks ir tās kredītreitings jeb zemāks investīciju risks. Rezultātā valstis un tās uzņēmēji ar augstāku kredītreitingu var piesaistīt investīcijas uz izdevīgākiem nosacījumiem.  

Avots: Finanšu ministrija

Kā galvenos Latvijas pašreizējā kredītreitinga līmeņa uzturošos faktorus "Fitch" minējusi uzticamo politikas ietvaru, dalību Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā, kā arī to, ka Latvijas valsts parāda līmenis ir zemāks par "A"kredītreitinga līmeņa valstu vidējo rādītāju.

Latvijas kredītreitingu, pēc aģentūras domām, ierobežo ievērojami zemāks ienākumu līmenis un lielāks neto ārējais parāds, salīdzinot ar līdzīgu valstu rādītajiem.

Aģentūra uzskata, ka stabilais kredītreitinga nākotnes novērtējums atspoguļo pārliecību, ka ekonomika turpinās izrādīt izturību pret pandēmijas radītajiem satricinājumiem un valdības politika atbildīs valsts finanšu ilgtermiņa ilgtspējai. 

"Fitch" kā iespējamos kredītreitinga pozitīvu nākotnes attīstību ietekmējošos faktorus minējusi valdības spēju vidējā termiņā nodrošināt valsts parāda līmeņa samazināšanu attiecībā pret iekšzemes kopproduktu,  mazinoties pandēmijas ietekmei, un efektīva jaunā perioda ES fondu finansējuma apgūšanu līdz ar strukturālajām reformām, kas  stimulētu ekonomikas izaugsmi vidējā termiņā un mazinātu ilgtermiņa demogrāfisko izaicinājumu ietekmi.

Savukārt negatīvi Latvijas kredītreitinga nākotnes attīstību varētu ietekmēt pastāvīgs valsts parāda pieaugums, starptautiskās konkurētspējas pasliktināšanās vai strukturālie satricinājumi galvenajās nozarēs, kas negatīvi ietekmētu Latvijas ekonomikas izaugsmi vai finanšu stabilitāti.

Valsts kasē norādīja, ka iepriekšējo reizi "Fitch" kredītreitingu aģentūra publicēja Latvijas kredītreitinga novērtējumu 2021. gada 19. martā, kad Latvijas kredītreitings tika saglabāts "A-" līmenī ar stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti