«Fitch Ratings» saglabā Latvijas kredītreitingu «A-» līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" publiskoja paziņojumu par Latvijas kredītreitinga saglabāšanu esošajā “A-“ līmenī, saglabājot stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu.

Valsts kase informēja, ka "Fitch" novērtētā Latvijas kredītreitinga stabilitāti sekmē īstenotās politikas uzticamība, ko atbalsta dalība Eiropas Savienībā un eirozonā, kā arī Latvijas valsts parāda un tā apkalpošanas izmaksas, kas ir zemākas par līdzīga kredītreitinga līmeņa valstu vidējiem rādītājiem.

Tomēr Latvijas kredītreitingu ierobežo ievērojami zemāks iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju un nedaudz zemāki pārvaldības rādītāji nekā līdzīga kredītreitinga līmeņa valstīs.

Lai arī Latvija vēsturiski ir bijusi atkarīga no Krievijas gāzes, kas ir bijusi viena no galvenajiem importētajiem energoresursiem, un joprojām ir pakļauta Krievijas gāzes piegāžu samazināšanas riskiem Eiropas Savienībā, "Fitch" atzinīgi novērtēja Latvijas paveikto šīs atkarības mazināšanā un pieejamās alternatīvās gāzes nodrošināšanā. "Fitch" 2022. gadā prognozē Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi 2,9 % apmērā, ko veicinās pandēmijas laikā ieviesto ierobežojumu atcelšana, taču IKP izaugsmi joprojām negatīvi ietekmēs inflācijas ietekme uz mājsaimniecību ienākumiem. "Fitch" prognozē gada inflāciju Latvijā 2022. gadam 16,8% apmērā. 

Kā iespējamos kredītreitinga pozitīvu nākotnes attīstību ietekmējošos faktorus "Fitch" minēja valdības spēju efektīvi ieviest strukturālās reformas, kas stimulētu straujāku IKP izaugsmi vidējā termiņā un mazinātu ilgtermiņa demogrāfisko izaicinājumu ietekmi. Tāpat nozīmīgs faktors būtu valdības spēja vidējā termiņā, izmantojot fiskālo konsolidāciju, samazināt vispārējās valdības parādu pret IKP.

Latvijas kredītreitinga nākotnes attīstību negatīvi ietekmētu būtiski makroekonomiskie satricinājumi, kas vidējā termiņā kavētu Latvijas ekonomikas izaugsmi un starptautisko konkurētspēju. Arī būtiska ģeopolitisko risku palielināšanās varētu negatīvi ietekmēt ekonomikas izaugsmi, valsts īstenoto politiku un Latvijas kredītreitinga attīstību.

Iepriekšējo Latvijas kredītreitinga novērtējumu kredītreitingu aģentūra "Fitch" publicēja 2022. gada februārī, kad tas tika saglabāts “A-“ līmenī ar stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti