«Fitch» paaugstina Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējumu no negatīva uz stabilu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Piektdien, 9.oktobrī, starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch", saglabājot Latvijas kredītreitingu esošajā "A-" līmenī, paaugstināja Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu no negatīva uz stabilu, informēja Valsts kasē.

Kā noteicošo iemeslu kredītreitinga nākotnes novērtējuma maiņai "Fitch" norāda Covid-19 uzliesmojuma ierobežoto ietekmi uz Latvijas ekonomiku un valsts finansēm, ko veicināja efektīvi un operatīvi īstenotie atbalsta pasākumi Covid-19 uzliesmojuma seku mazināšanai un Latvijas ekonomikas noturība pret ārējiem satricinājumiem.

Starptautiskās kredītreitingu aģentūras "Fitch" lēmums saglabāt Latvijas kredītreitingu esošajā “A-” līmenī, paaugstinot Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu no negatīva uz stabilu, norāda uz Latvijas ekonomikas noturību pret ārējiem satricinājumiem un kalpos kā pamats turpmākai investīciju piesaistei Latvijai - kā uzticamam un drošam sadarbības partnerim, norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

Aģentūra novērtē Covid-19 uzliesmojuma mazināšanai veikto pasākumu efektivitāti, kas ļāva agrīnā stadijā apturēt vīrusa strauju izplatību, ieviešot mazāk ierobežojumu salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm.

Neraugoties uz to, ka pandēmijas saasināšanās joprojām rada bažas, un Latvijā un tās kaimiņvalstīs pieaug jauni Covid-19 saslimstības gadījumi, Latvijas ekonomiskie rādītāji, valsts finanšu stabilitāte un labvēlīgie finansēšanas nosacījumi sniedz atbalstu stabilam kredītreitingam, apgalvo aģentūra.

"Fitch" prognozē, ka Latvijas IKP kritums 2020.gadā būs mazāks par aģentūras sākotnēji prognozēto, veidojot 5,2%. Savukārt, 2021. gadā un 2022.gadā jau prognozēts IKP pieaugums par attiecīgi 4,6 % un 3,2 %, kas atbilst ārējā pieprasījuma un iekšzemes patēriņa atlabšanas tendencēm. Pakalpojumu nozarēs, piemēram, tūrismā un transportā, aģentūras prāt, sarežģījumi joprojām saglabāsies, taču Latvijas elastīgais darba tirgus varētu mīkstināt pandēmijas negatīvu ietekmi uz nozarē nodarbinātajiem.

Iepriekšējais kredītreitingu aģentūras "Fitch" paziņojums publicēts 2020. gada 10.aprīlī, kad aģentūra apstiprināja Latvijas kredītreitinga saglabāšanu „A-” līmenī, samazinot nākotnes novērtējumu uz negatīvu no stabila.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti