«Fitch» neparedz «ABLV Bank» sabrukuma tiešu ietekmi uz valdības finansēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Trešās lielākās Latvijas komercbankas “ABLV Bank” darbības pārtraukšana neapdraud valsts kredītreitinga pamatus, paziņojusi starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch". Arī Finanšu ministrija (FM) norāda, ka “ABLV Bank” dēļ patlaban nav pamata pārskatīt Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi.

"Fitch" norāda, ka ilgstoši vēroti nerezidentu noguldījumu sektora riski Latvijas finansiālajai stabilitātei un tie tiks monitorēti turpmāk. Un pašlaik, izņemot “ABLV Bank”, neesot novērota neparasta nerezidentu noguldījumu plūsma no citām Latvijas bankām.

Aģentūra arī norāda, ka nerezidentu apkalpošanas sektors lielā mērā ir nodalīts no valsts ekonomikas.

Un "Fitch" neparedz “ABLV Bank” sabrukuma tiešu ietekmi uz valdības finansēm.

Tikmēr Latvijas Finanšu ministrija uzsver, ka “ABLV Bank” darbības pārtraukšana nemaina to faktoru, kas ņemti vērā prognozēs par iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi, pozitīvo ietekmi uz Latvijas ekonomikas attīstību. “ABLV Bank” darbības pārtraukšanas ietekme uz tautsaimniecības attīstību, potenciāli samazinoties kreditēšanas apjomiem, esot ļoti ierobežota, ņemot vērā bankas specializāciju nerezidentu apkalpošanā.

Ministrijā norāda, ka finanšu un apdrošināšanas nozare jau 2017.gadā piedzīvoja kritumu tuvu pie 10%, ko lielā mērā noteica nerezidentu biznesa apjoma samazināšanās Latvijā. Tomēr šim kritumam nebija būtiskas ietekmes uz Latvijas ekonomikas kopējo attīstību, un IKP kāpums provizoriski bija 4,5%.

Arī esošajās IKP pieauguma prognozēs 2018.gadam jau esot ņemta vērā prognozējamā nerezidentu biznesa tālākā samazināšanās.

Līdz ar to FM pašlaik nesaskata pamatu mainīt IKP pieauguma prognozes. Līdzšinējās prognozes paredz, ka ekonomikas izaugsme 2018. gadā būs 4%, bet 2019. gadā 3,4% apmērā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti