«Fitch» Latvijas kredītreitingu nosaka «A-» līmeni ar stabilu nākotnes novērtējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra “Fitch” atkārtoti apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu “A-” līmenī, nosakot stabilu nākotnes novērtējumu, vēsta Valsts kase.

Aģentūra informē, ka kredītreitingu esošā līmenī uztur stipra institucionālā pārvaldība, kā arī veiksmīga publisko finanšu vadība, kas atspoguļojas mērenā budžeta deficītā un zemā vispārējās valdības parāda līmenī.

“Fitch” norādījusi, lai arī pēdējie notikumi Latvijas banku sektorā ir negatīvi iespaidojuši Latvijas reputāciju, tomēr institūciju veiktās darbības riska mazināšanai un sektora attīstībai atstāj pozitīvu iespaidu, kā rezultātā 2018. gada februārī nerezidentu īpatsvars Latvijas banku sektorā bija 30 %, pretēji 55 % 2015. gada nogalē.

“Fitch” pozitīvi novērtē Latvijas spēcīgo ekonomikas izaugsmi, kas pēdējo piecu gadu laikā sasniegusi vidēji 2,8 % un ir vienlīdzīgā līmenī ar līdzvērtīgām augstās “A” kredītreitingu grupas valstīm.

“A” grupā esošo valstu vispārējais valdības parāds vidēji ir 47,4 % no iekšzemes kopprodukta (IKP), taču Latvijas vispārējais valdības parāds 2017.gadā bija 40,1 % no IKP, kas apliecina valdības īstenoto fiskālās politikas disciplīnu. Vienlaikus aģentūra norāda, ka kredītreitinga izaugsmi ierobežo Latvijas ekonomikas iespējamā ievainojamība pret ārējiem satricinājumiem, kā arī zemāks iedzīvotāju ienākumu līmenis salīdzinājumā ar citām “A” reitingu grupas valstīm.

Aģentūra atzīmē, ka kredītreitinga līmenis varētu tikt paaugstināts, ja tiktu samazināts Latvijas valsts parāds, novērota stabila Latvijas tautsaimniecības izaugsme, kas nerada bažas par ekonomikas pārkaršanu un veicina iedzīvotāju ienākumu līmeņa paaugstināšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti