Aktuālā intervija

Ekspertu sarunas par gaidāmo ES un ASV tirdzniecības līgumu

Aktuālā intervija

Gita Rēvalde atcelšanu no Ventspils augstskolas rektora amata uzskata par nelikumīgu

Fiskālās disciplīnas padome kritizē ieceri neveidot fiskālā nodrošinājuma rezervi

Fiskālās padomes vadītājs: Nevaram atļauties dzīvot kā «trekno gadu» beigās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvija šobrīd nevar atļauties dzīvot kā „trekno gadu” beigās, nedomājot par priekšdienām, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Aktuālais temats” ceturtdienas, 26.maija, vakarā sacīja Fiskālās disciplīnas padomes vadītājs Jānis Platais.

Viņš atgādina, ka gandrīz 10 gadi ir apritējuši kopš iepriekšējās krīzes sākuma. „Nav budžetā tik daudz naudas, kā bija. Mēs nevaram atļauties dzīvot tā, kā trekno gadu beigās,” sacīja Platais.

Taču Latvija aizvien nav sasniegusi to ekonomisko līmeni, kāds bija pirms krīzes. Tādējādi nav laiks lieliem un liekiem tēriņiem.

Platais norādīja, ka tirgus ekonomikas raksturs izpaužas, ekonomiskas krīzēm  notiekot cikliski. Tāpēc prognozējams, ka agri vai vēlu arī Latvijā būs jauns ekonomiska rakstura saasinājums, un tas ir vēl viens arguments līdzekļu uzkrāšanai nebaltām dienām. Viņš gan uzreiz uzsvēra, ka tas nenozīmē, ka Latvija tuvojas jaunai ekonomiskai krīzei. „Mēs noteikti varam sagaidīt, ka nākamo 10 gadu laikā mūs sagaida jauna ekonomiska lejupslīde (..) Labāk ir būt uzmanīgiem šobrīd, nekā „gāze grīdā” nebrīdī,” sacīja Platais.

Padome trešdien, 25.maija, vakarā izplatīja paziņojumu medijiem, kurā atkārtoti uzstāja uz nepieciešamību veidot rezerves nākamā gada valsts budžetā. Padome pauda bažas par politiķu iespējamo lēmumu atteikties no rezervju veidošanas.

Jau vēstīts, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs iepriekš pauda viedokli, ka 2017.gada valsts budžetam jābūt "nulles" budžetam un bez deficīta. Tāpat nedrīkst brutāli celt nodokļus, jo tas var apdraudēt uzņēmējdarbības vidi.

Latvijas valsts budžeta deficīts nākamgad bija plānots 0,8%-0,9% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), taču to plānots saglabāt 1% apmērā no IKP, lai varētu īstenot ieplānotās reformas veselības aprūpē.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti