Rīta intervija

Ekonomists Arnis Sauka par ārzemju darbaspēka ievešanu, Latvijas ekonomikas nākotni

Rīta intervija

LU teoloģijas fakultātes dekāne Dace Balode par situāciju baznīcā

Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētājs Jānis Platais par Latvijas makroekonomiku

Fiskālās disciplīnas padomes vadītājs: Ekonomikā un darba tirgū ir pārkaršanas pazīmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai gan Latvijas darba tirgus ir “uzsilis” un arī ekonomikā ir zināmās pārkaršanas pazīmes, tomēr ekonomikas izaugsmes prognozes ir labas un šīs pazīmes vēl nenozīmē, ka tagad būs nepieciešami kādi drastiski pasākumu, uzskata Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētājs Jāni Platais.

Platais intervijā Latvijas Radio norādīja, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes normāls temps būtu 3% gadā, bet pašreiz Finanšu ministrijas prognoze par iekšzemes kopprodukta izaugsmi 4% apmērā šogad un 3,4% nākamgad liecina, ka Latvijas ekonomika aug ātrāk, nekā mūsu normālais temps.

Straujāku izaugsmi ietekmē vairāki pozitīvi faktori - pasaules ekonomikas izaugsme un aktīvāka ES fondu apgūšana. 

Latvijas ekonomikā ir vērojamas pārkaršanas pazīmes, bet tas vēl nenozīmē, ka vajadzīgi drastiski pasākumi, Latvijas tautsaimniecība turpinās attīstīties strauji.

Intervijā LTV “Rīta panorāma” Platais norādīja, ka arī darba tirgus ir “uzsilis”, un bezdarba līmenis ir zemāks par dabisko, kurš nestimulē darba samaksas piemaksas pieaugumu.

Platais pauda, ka lētā darbaspēka ieviešana var būt īslaicīgs risinājums, bet ilgtermiņā jādomā par mūsu pašu cilvēku kvalifikācijas uzlabošanu, kam programmu un iespēju ir daudz, bet jautājums, cik cilvēki ir aktīvi. 

Latvijas ekonomika 2018.gadā pieaugs par 4% pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem datiem. Savukārt 2019.gadā pieaugums varētu būt 3,4%, bet 2020.-2021.gadā izaugsme būs tuvu potenciālajam līmenim – 3%, liecina Finanšu ministrijas (FM) jaunās makroekonomisko rādītāju prognozes.

Eiropas Komisijas publiskotās ziemas ekonomikas prognozes Latvijai lēš 3,5% izaugsmi šogad. Tādējādi Latvijai paredz straujāko izaugsmi no visām Baltijas valstīm.

Savukārt Latvijas Bankas pērn paustās prognozes 2018.gadam bija optimistiskākas -  4,1%.

Latvijas Banka arī norāda, ka Latvijas izaugsmes temps ir tuvu maksimālajam un bez reformām to būtiski kāpināt nevarēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti