Fiskālās disciplīnas padome rosina iepauzēt ar nodokļa pārskatīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pašlaik būtu jāatliek fiskāli jūtīgu jautājumu, tostarp plānotās nodokļu reformas ieviešanu no 2021.gada – secināja Fiskālās disciplīnas padomes (FDP).

Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka Latvijas Radio skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts ņemot vērā pašreizējo situāciju saistībā ar vīrusa “Covid-19” izplatību un ietekmi uz ekonomiku.

Šteinbuka atzina, ka šobrīd ir grūti prognozēt kā situācija mainīsies tuvāko mēnešu laikā. Viņasprāt, patlaban lēmumiem ir jābūt īstermiņa līdz ekonomikā stabilizēsies situācija vai vismaz mazināsies lejupslīde.

Tāpat paziņojumā medijiem padome norāda, ka pašreizējos ārkārtējos apstākļos situācija ekonomikā ir ļoti mainīga un grūti prognozējama. Padome paredz, ka

tuvākos mēnešos būs īpaši problemātiski sasniegt Finanšu ministrijas prognozētos izaugsmes indikatīvos rādītājus, budžeta ieņēmumi būs mazāki par plānotajiem un budžeta deficīts pieaugs.

Turklāt “Covid-19” uzliesmojums noticis uz Latvijas un Eiropas Savienības ekonomikas sabremzēšanās fona. Padome norāda, ka šāda ārkārtēja ekonomiskā spriedze ir vērojama arī citās ES dalībvalstīs. Vairāku eirozonas valstu vadītāji ir paziņojuši par nepieciešamību īstenot ekonomikas stabilizācijas un atbalsta pasākumus ar fiskālo ietekmi.

Gadījumā, ja valdība lems par atbalsta pasākumiem, tiem jābūt īslaicīgiem, atbildīgi izvērtētiem un vērstiem uz negatīvo ekonomisko efektu mazināšanu, norāda padome. Vienlaikus tā  atgādina, ka nav pieļaujama neattaisnota budžeta deficīta palielināšana, kas negatīvi ietekmētu Latvijas kredītreitingu un apgrūtinātu pieeju starptautiskiem finanšu tirgiem.

KONTEKSTS:

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības Organizācija norāda, ka "Covid-19" sasniedzis globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu "Covid-19" izplatību.

Latvijā līdz 12. martam jaunā koronavīrusa izraisītā slimība "Covid-19"  apstiprināta 16 cilvēkiem. Tāpat valdība lēma izsludināt ārkārtējo situāciju līdz 14.aprīlim, tostarp uz laiku slēgt skolas un aizliegt lielos pasākumus.

 Ieteikumi un rekomendācijas, biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par koronavīrusa izraisīto uzliesmojumu pieejami Veselības ministrijas tīmekļvietnēSlimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē, kā arī IZM tīmekļvietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti