Krustpunktā

Mediju anatomija: Latvijas mediju daudzveidība un nozares nākotnes perspektīvas

Krustpunktā

Komentē žurnālisti: Valsts budžeta pieņemšana. Norises Rīgas Domē un citi notikumi

Krustpunktā studijā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja Santa Purgaile

Finanšu tirgus uzraugs: Piecas bankas Latvijā ir augsta riska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā piecas bankas jeb aptuveni trešā daļa no visām Latvijā strādājošajām komercbankām ir augsta riska, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atklāja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Santa Purgaile. Viņa norādīja, ka pašlaik finanšu tirgus uzraugs pārbauda visas Latvijā strādājošās komercbankas, pēc tā sekos secinājumi un iespējami soļi.

Runājot par "kapitālo remontu" Latvijas finanšu sektorā, komisijas vadītāja sacīja, ka viena no viņas prioritātēm FKTK vadībā ir līdz gada beigām pabeigt visas šogad sāktās pārbaudes komercbankās.

"Mēs esam būtiski palielinājuši klātbūtņu skaitu visās bankās," teica FKTK vadītāja Purgaile.

Viņa norādīja, ka ir ieviests sektorālais riska novērtējums – visas Latvijā strādājošās komercbankas "saklasificētas" atbilstoši to biznesa modeļa riskam. Vairāk un regulāras pārbaudes tiek veiktas bankās ar paaugstinātu risku.

"Tas arī ir tas mūsu mērķis – ar šīm atkārtotām pārbaudēm pārliecināties, ka visi tie mājasdarbi, kas konkrētajai bankai uzdoti, ir izpildīti vai ir procesā," klāstīja Purgaile.

Viņa akcentēja, ka šajās pārbaudēs tiek vērtēts, cik kvalitatīvi izpildīti tie uzdevumi, kas izvirzīti iepriekšējās pārbaudēs. "Tas, protams, saistīts ar risku mazināšanu, ar atteikšanos no augsta riska klientu apkalpošanas, cik sekmīgi realizējas biznesa modeļa maiņa, jaunās stratēģijas ieviešana."

Purgaile atzina, ka FKTK komanda "dažādos statusos" pašlaik pārbauda vairākas bankas. Citviet šīs pārbaudes ir beigušās un tiek gatavots gala slēdziens, bet citur ar banku padomēm tiek runāts par pārbaudēs secināto un iespējamiem tālākiem soļiem. Ja pārbaudēs konstatēs kādus pārkāpumus, sekos sodi.

 "Gada beigas ir mūsu pašu mērķis tikt galā ar tām visaugstākā riska bankām un saprast, kāda ir tā nākotne,"

klāstīja FKTK vadītāja, atzīstot, ka Latvijā augsta riska bankas ir kopumā piecas jeb trešā daļa.

FKTK vadītāja atturējās minēt šīs bankas. Vaicāta, vai tās ir bankas, kas agrāk strādāja ar nerezidentu naudu, vai tostarp ir arī tādas, kas strādā vietējā tirgū, Purgaile sacīja: "Augsta riska banka nozīmē, ka biznesa modelis ir augsta riska. Tas nozīmē, ka, visticamāk, lielākais biznesa īpatsvars bijis saistīts ar nerezidentiem, ar trešajām valstīm, sarežģītiem darījumiem un sarežģītiem produktiem."

Taujāta, cik būtiski šis piecas bankas var ietekmēt Latvijas finanšu sistēmas stabilitāti, FKTK vadītāja teica: "Katrai individuāli no tām nav būtiska ietekme finanšu sistēmā. Protams, šobrīd negribētu teikt, ka tagad tās tiks slēgtas. Mēs joprojām palīdzam un ticam, ka tas [risku novēršana] ir process fināla stadijā, ko realizē. Bet, ja izrādīsies, ka tā nav, tad, visticamāk, nāksies beigt biznesu."

Purgaile atzina, ka ar jaunajām izmaiņām likumā par FKTK komisijai ir daudz lielākas iespējas gan banku uzraudzībā, gan licences anulēšanas procesā. Tiesa, licenci var piešķirt un anulēt tikai Eiropas Centrālā banka. "Protams, mēs strādājam roku rokā, bet lēmumus vienalga var pieņemt Eiropas Centrālā banka."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti