Finanšu tirgus uzraugs: Latvijas banku sektorā valda stabilitāte un kārtība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kopumā Latvijas banku sektorā valda stabilitāte un kārtība. Šādu pārliecību otrdien, 28.augustā, tikšanā laikā ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) uzraudzības valdes priekšsēdētāju Danielu Nuī paudis Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājs Pēters Putniņš.

Nuī ieradusies darba vizītē Latvijā, lai pārrunātu pašreizējās darba aktualitātes FKTK. Īpaša uzmanība veltīta tādiem uzraudzības tematiem kā banku pārvaldības mehānismi, jauni biznesa virzieni un stratēģijas un risku vadība nākotnes izaicinājumu kontekstā eirozonā, informē FKTK.

Kopš 2014.gada Latvija ir Eiropas Banku savienības Vienotā uzraudzības mehānisma (VUM) dalībvalsts, un trīs aktīvu ziņā lielākās Latvijas bankas – "Swedbank", AS "SEB banka" un "Luminor Bank" – tiek uzraudzītas šī vienotā eirozonas valstu mehānisma ietvaros.

Pēc Latvijas finanšu tirgus uzrauga sacītā – FKTK jau ceturto gadu Latvijas banku uzraudzībā  darbojas ECB Vienotā uzraudzības mehānisma ietvarā, un šī integrācija kļūst arvien dziļāka.

"(..) Kopumā Latvijas banku sektorā valda stabilitāte un kārtība, tomēr Latvijai ir svarīga domu apmaiņa par uzraudzības metožu pielietojumu un pilnveidi, risku vadību, ņemot vērā aktuālos uzraudzības akcentus mūsu valstī, piemēram, saistībā ar biznesa stratēģiju radikālu maiņu daļā mūsu banku," klāstīja Putniņš.

Viņš norāda, ka FKTK būtisks darba virziens, gatavojoties nākamajam darba posmam, ir uzraudzības prioritāšu pārvērtēšana, uzraudzības metodoloģiju pilnveide, kā arī iespējamas strukturālas pārmaiņas iestādes organizācijā,

tai skaitā ir atteikšanās no ne tik efektīvām vai neaktuālām darbībām, lai ar esošajiem resursiem nodrošinātu efektīvu uzraudzību Latvijas banku sektorā, ņemot vērā aktualitātes eirozonā un neatliekamos jautājumus uzraugāmajā nozarē.

FKTK norāda, ka VUM mērķis ir nodrošināt Eiropas Banku savienības stabilitāti un drošību, vienmērīgu attīstību un veicināt tā dalībvalstu banku sistēmu ciešāku integrāciju. VUM ietvarā tiek uzraudzītas visu eirozonas valstu nozīmīgākās bankas. Eiropas Banku savienības VUM šobrīd apvieno 19 eirozonas valstu nacionālo banku uzraugus. Pārējās Eiropas Savienības valstis, kas nav eirozonā, var brīvprātīgi pievienoties šim mehānismam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti