Finanšu pieejamība mazam biznesam problemātiska visā Eiropā; bankas iesaka izmantot «crowdfunding»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Finasējuma pieejamība ir viena no lielākajām problēmām mazā un vidējā biznesa sektorā ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropas kopējā telpā, Latvijas Televīzijas raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” diskusijā sacīja Latvijas Biznesa savienības padomes priekšsedētāja Elīna Egle. Savukārt AS "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis jaunajiem uzņēmējiem ieteica finansējuma iegūšanai izmantot "crowdfunding" (latv. val. "pūļa finansējums")

Egle norādīja, ka pēc Latvijas Biznesa savienības un SEB bankas veiktā pētījuma datiem, 70% jauno uzņēmēju naudu darbības uzsākšanai aizņemas no draugiem un ģimenes locekļiem. Diemžēl vēlme uzsākt uzņēmējdarbību gan Latvijā, gan visā Baltijā iet mazumā, piebilda Egle. 

To, kādēļ bankas neizsniedz kredītus jaunu uzņēmumu dibināšanai, Mančinskis skaidroja ar piesardzību. Proti, aptuveni 50% no jaundibinātajiem uzņēmumiem pirmā gada laikā pārtrauc savu darbību. Šādā gadījumā par izsniegto kredītu būtu pastarpināti jāsamaksā uzņēmējiem, kas paliek tirgū.  

Ekonomists piebilda, ka uzņēmuma starta kapitālā vajadzētu ierēķināt arī to, ka pirmā gada laikā uzņēmums nenesīs peļņu. Arī šajā gadījumā bankas kredīts, kas būtu jāsāk atmaksāt vēl pirms peļņas iegūšanas, varētu izrādīties tikai papildu slogs.

Mančinskis jaunajiem uzņēmējiem ieteica apsvērt iespēju darbības uzsākšanai nepieciešamo finansējumu savākt, izmantojot "crowdfunding" metodi. Proti, interneta vidē iepazīstināt sabiedrību ar savu ideju un aicināt tos, kuri saskata uzņēmuma potenciālu, ziedot tā izveidošanai. Savukārt gadījumā, ja tomēr nav iespējas atrast vajadzīgo finansējumu, ekonomists aicināja apdomāt, vai nevajadzētu sākt citu biznesu, kas neprasītu tik lielus pirmos ieguldījumus. 

Arī Latvijas attīstības finanšu institūcijas “Altum” valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš atzina, ka “Altum” prasība uzņēmējam iemaksāt 30% no projekta finansējuma kalpo kā drošības garants. “Altum” programmas atlase nodrošina to, ka grūtībās nonāk tikai 15-25% procenti atbalstīto uzņēmēju.

Komentējot birokrātiskajiem izdevumiem nepieciešamos līdzekļus, Krieviņš piebilda, ka “Altum” programmas ietvaros gan iespējams nokreditēt apgrozāmos līdzekļus, kurus var izmantot šim nolūkam, taču katrs gadījums jāvērtē atsevišķi. 

Ziņots, ka LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens” ar nolūku izpētīt mazās uzņēmējdarbības uzsākšanas iespējas šovasar Jūrmalā atvēra savu uzņēmumu un piedāvāja pilsētniekiem frī kartupeļus. Raidījuma veidotāji secināji, ka visas vasaras laikā legāli nav iespējams izlīkumot pa birokrātisko prasību labirintu un tikt pie būvvaldes saskaņojuma terasei ar četriem galdiņiem un tirdzniecības atļaujas. Kā izrādījās, nelielā biznesa uzsākšanas reālas izmaksas sasniedz pat sešus tūkstošus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti