Finanšu nozares asociācija: Privātmāju būvniecībā vērojama uzkaršana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Finanšu nozarē kopumā ir pozitīva izaugsme, bet būvniecības sadaļā vērojama strauja uzsilšana, intervijā Latvijas Radio teica Finanšu nozares asociācijas pārstāvis, "SEB bankas" valdes loceklis Kārlis Danēvičs.

"Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis pirms tam intervijā iezīmēja bankas datus, kuri, pēc Danēviča teiktā, atbilst visai finanšu nozarei.

Intervija ar Dinēviču un Dūci
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Dūcis stāstīja, ka pagājušajā gadā kreditēšanas jomā sākusies izaugsme, ko varētu vērtēt kā pakāpenisku. Izaugsme iepriekš neesot bijusi vērojama kopš krīzes laika. Gadu no gada kreditēšana apjomi pieaugot par 15 - 20%, kas esot veselīgs kāpums. Līdz pirmskrīzes līmenim esot ļoti tālu.

Nemainīgi populārākais "Swedbank" klientu vidū hipotekārais kredīts mājokļa iegādei tipveida dzīvokļiem Rīgā. Tāpat arvien pieaugu pieprasījums pēc kredītiem dzīvokļu iegādei jaunajos projektos.

Mainījies ir tas, ka ir pieprasījums privātmāju būvniecībai. "Swedbank" dati rāda, ka pieprasījums kredītam mājas būvniecībai ir par 35% lielāks nekā pērn. 

Uz šo punktu uzmanību vērsa Finanšu nozares asociācijas pārstāvis un "SEB bankas" valdes loceklis Danēvičs. Viņš norādīja, ka, būvējot visiem reizē, "būvniecības sadaļa strauji uzsilst". Proti, veselīgi būtu, ja būvniecība notiktu visu laiku, nevis vienā brīdī visiem reizē. Tiem, kuri būvē privātmājas, jārēķinās, ka būvniecības resursi būs grūti pieejami un par tiem sanāks pārmaksāt. Danēvičs teica, ka nopirkt jau uzbūvētu māju sanāktu lētāk.

Viņš arī stāstīja par rietumvalstu pieredzi, kur prot izvairīties no būvēšanas vienlaicīgi, kā arī tur vairāk nopērk jau gatavas mājas, pēc tam tās pielāgojot savām vajadzībām.

"Aizņēmēji, bilances un valstiski nākamajai krīzei esam gatavāki, nekā jebkad esam bijuši pēdējo 100 gadu laikā. Par to nav šaubu. Bet būvniecības sadaļā noteikti iekritiens būs gana redzams," sacīja Danēvičs.

"Swedbank" pārstāvis arī pastāstīja, ka 80% kredītu tiek ņemti Rīgā un tās pievārtē. Pārējie 20% esot līdzvērtīgi izdalāmi pa Latvijas novadiem. Kredīta ņēmēja profils esot 25 - 35 gadus vecs iedzīvotājs ar algu 1000 - 2000 eiro mēnesī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti