Finanšu ministrs: Kohēzijas politikas finansējums ir ātrākais veids pieejamo investīciju ieguldīšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Augstas inflācijas un procentu likmju apstākļos Eiropas Savienības (ES) kohēzijas politikas finansējums ir efektīvākais un ātrākais veids pieejamo investīciju ieguldīšanā. Tā pēc tikšanās ar ES kohēzijas un reformu komisāri Elisu Ferreiru norādīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība").

Finanšu ministrijā (FM) informēja, ka Ašeradens ceturtdien tikās ar Ferreiru, lai atzīmētu Partnerības līguma un ES fondu programmas apstiprināšanu 2021.–2027. gada periodam. Tikšanās laikā tika pārrunāta ES fondu loma ekonomikas stimulēšanā, saskaroties ar inflāciju un ekonomikas bremzēšanos. 

Eiropas Komisijas kohēzijas un reformu komisāre Ferreira norādīja: "Eiropas Savienība nodrošinās [2021.–2027. gadam] finansējumu 4,4 miljardu eiro apmērā Latvijas ieguldījumiem atjaunojamos energoresursos, pētniecībā un inovācijā, konkurētspējā, ilgtspējīgā transportā, prasmēs, izglītībā un sociālajā integrācijā. Pēdējo divdesmit gadu laikā Latvija, pateicoties arī kohēzijas politikai, ir ievērojami palielinājusi savu labklājību un uzlabojusi dzīves kvalitāti. Mēs turpinām darbu šajā virzienā, iestājoties par līdzsvarotu teritoriālo attīstību visos Latvijas reģionos, lai konkrēti ieguvumi būtu ikvienam iedzīvotājam."

Latvijas ekonomikas attīstībai nākamo septiņu gadu laikā ir pieejams kārtējais ES fondu finansējums vairāk nekā 5,4  miljardu eiro apmērā. Tās ir visnozīmīgākās investīcijas Latvijā, kuras veido lielāko daļu, ap 50%, no kopējā publiskā finansējuma, norādīja FM. Šī gada viena no prioritātēm ir šo investīciju ātrāka ieplūšana Latvijas ekonomikā.
ES fondu ieguldījumi ir lielā mērā veicinājuši Latvijas pietuvošanos ES ekonomikas vidējam rādītājam. Tā, piemēram, 2004. gadā Latvijā iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju bija 47% no ES vidējā rādītāja, savukārt 2021. gadā tas sasniedzis 72%. 

FM norādīja, ka šobrīd Latvijas ekonomikā valda recesija, un ES fondu atbalsts ir nozīmīgs ekonomikas attīstībā.  Pēdējos gados ekonomikas izaugsme saskaras ar nozīmīgiem izaicinājumiem, ko radījis Krievijas karš Ukrainā un kovida pandēmija. Līdz ar to tiek piedzīvota nebijusi inflācija 20% līmenī, kas rada lielu nenoteiktību tirgos, kā arī palēnina ES fondu projektu īstenošanu. Vienlaikus pieaug vajadzība pēc ieguldījumiem aizsardzībā un energodrošībā.

Finanšu ministrs Ašeradens norādīja: "Augstas inflācijas un procentu likmju apstākļos kohēzijas politikas finansējums ir efektīvākais un ātrākais veids pieejamo investīciju ieguldīšanā, tādējādi palīdzot sasniegt valsts izaugsmes mērķus. Šogad pieejamais ES fondu un Atveseļošanas fonda finansējums 1,3 miljardu eiro apmērā būs viens no impulsiem valsts prioritāro pasākumu īstenošanā."

Vienlaikus ministrs sarunā ar komisāri uzsvēra nepieciešamību ES fondu ieviešanas sistēmu padarīt elastīgāku un dinamiskāku, spējīgu ātri pielāgoties jauniem izaicinājumiem, kad tie rodas. Kā arī ministrs uzsvēra nepieciešamību ES fondu ieviešanas administratīvo sistēmu padarīt vienkāršāku un vairāk orientētu uz sasniedzamajiem rezultātiem, racionalizējot īstenošanas sistēmas procesus.

Tikšanās beigās tika panākta vienošanās par kopīgu darbu pie tā, lai nodrošinātu, ka ES fondu ieguldījumi ir vērsti uz to galveno mērķi – ekonomiskās attīstības atšķirību mazināšanu starp dalībvalstīm.

2021.–2027. gada ES kohēzijas politikas investīcijas paredzēts novirzīt sešiem galvenajiem virzieniem. Pirmais no tiem – viedāka Eiropa paredz inovatīvas un viedas ekonomiskās pārmaiņas, pētniecības un prasmju attīstīšanu, atbalstu uzņēmējdarbībai un digitalizācijai. Otrais virziens – "zaļāka" Eiropa paredz virzību  uz klimatneitralitāti, pielāgojoties klimata pārmaiņām un īstenojot vides aizsardzības politiku. Trešais virziens – ciešāk savienota Eiropa, kas mērķēts droša, ilgtspējīga un pieejama transporta attīstības veicināšanai. Ceturtais ieguldījumu virziens – sociāla un iekļaujoša Eiropa – vērsts uz Latvijas iedzīvotāju vienādu iespēju un piekļuves nodrošināšanu izglītībai, veselības aprūpei un darba tirgum. Piektais no virzieniem – iedzīvotājiem tuvāka Eiropa – veicinās ilgtspējīgu un līdzsvarotu reģionu attīstību. Savukārt pēdējais, sestais virziens paredz atbalstu sociālekonomisko grūtību risināšanai saistībā ar pārkārtošanos uz klimatneitralitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti