Finanšu ministrs ieradies Briselē ar lūgumu izvērtēt Latvijas gatavību iestāties eirozonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks šodien ieradies Briselē, lai oficiāli iesniegtu pieprasījumu Eiropas Komisijai veikt ārkārtas izvērtējumu Latvijas atbilstībai Māstrihtas kritērijiem un gatavībai iestāties eirozonā. Vilks par šo lēmumu informēs pārējos Eiropas Savienības dalībvalstu finanšu ministrus, kuri šodien tiekas sanāksmē Briselē, bet pēcpusdienā oficiāli iesniegs vēstuli Eiropas monetāro lietu komisāram Oli Rēnam. Eiropas Komisija pagaidām atturas no prognozēm par to, kāds būs Latvijas ziņojuma iznākums.

Jau rīta pusē Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks ieradās Eiropas Savienības Padomes ēkā, kur pirmajā dienas daļā viņš piedalīsies Eiropas Savienības finanšu un ekonomikas lietu ministru sanāksmē un tur arī informēs pārējos kolēģus par Latvijas lēmumu pieprasīt ārkārtas izvērtējumu dalībai eirozonā.

„Vēstule somā, un tiešām šodien tiks arī nodota. Arī Eiropas finanšu ministru tikšanās laikā mēs pieteiksim šo jautājumu. Tas ir ļoti pozitīvs, spēcīgs signāls visai eirozonai. Ja paskatāmies uz fonu, kāds valda (te ir daudz neskaidrību), tad te ir viena valsts, kura ir sevi sakārtojusi un ar pārliecību virzās tālāk. Mēs esam labs paraugs pārējiem.”

Vilks norādīja, ka rīta pusē viņam jau ir bijusi tikšanās ar vairāku valstu ministriem, kuri izteikuši vēlmi sekot Latvijas piemēram. Pēcpusdienā Andris Vilks tiksies ar monetāro lietu komisāru Oli Rēnu, kuram oficiāli iesniegs Latvijas vēstuli ar lūgumu veikt ārkārtas konverģences ziņojumu jeb izvērtēt Latvijas gatavību eirozonai. Komisārs Rēns Latvijas Radio sacīja, ka komisija pagaidām atturas prognozēt ziņojuma rezultātu un ar secinājumiem vēl nesteidzas:

"Nesteigsimies uzreiz ar secinājumiem. Vispirms uzrakstīsim ziņojuma projektu. Protams, es zinu, ka Latvijas valdība iesniegs lūgumu pēc ārkārtas konverģences ziņojuma. Tiklīdz tas būs noticis, Eiropas Komisija pavasarī sagatavos savu redzējumu un ar to iepazīstinās tuvāk maija beigām vai jūnijā. Šis ziņojums sekmēs diskusijas eirogrupā. Mēs vērsīsim uzmanību uz diviem aspektiem, divām dimensijām. Pirmkārt, protams, uz pieciem konverģences kritērijiem, kas noteikti Māstrihtas līgumā. Otrkārt, uz kvalitatīviem kritērijiem, kas ir valsts finanšu ilgtspēja, ekonomikas izaugsme un Latvijas ekonomikas politikas modelis. Mēs darīsim savu darbu un laika gaitā iesniegsim šo ziņojumu dalībvalstīm."

Līdzīgi piesardzīgs savā vērtējumā bija arī Eiro grupas līderis, Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms: "Man ir maz ko tam piebilst. Sagaidīsim Latvijas valdības piedāvājumu un, balstoties uz Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās Bankas ziņojumu, sāksim izvērtējuma procedūru Eiro grupā un Finanšu ministru padomē."

Latvija Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās Bankas ziņojumu tātad var gaidīt tuvāk vasaras sākumam, pēc tam sekos Eiropas Parlamenta, finanšu ministru un pārējo valstu vadītāju galīgais lēmums, vai Latvija būs gatava pievienoties eirozonai 2014. gada 1. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti