Finanšu ministrs: 2023. gada budžets būs ekonomiskās transformācijas budžets, bet milzīga nozīme tajā – drošībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2023. gada budžeta, kurš drīzumā varētu tikt virzīts skatīšanai Saeimā, galvenais uzstādījums ir ekonomiskā transformācija, tomēr primāra tajā ir drošība, intervijā Latvijas Radio pastāstīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība").

Intervija ar finanšu ministru Arvilu Ašeradenu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

2023. gada budžetā plānotas piecas prioritātes: valsts drošība, izglītība, enerģētika un klimata pārmaiņas, konkurētspēja un dzīves kvalitāte.

"Protams, ekonomikas transformācija ir galvenais naratīvs šajā budžetā, bet es gribētu teikt – drošība ir pati primārākā. Mēs esam veltījuši milzīgu uzmanību, lai reaģētu uz to, kas notiek Ukrainā, un sagatavotu valsti pienācīgi," sacīja Ašeradens.

Viņš norādīja, ka tiek stiprināti bruņotie spēki, pretgaisa aizsardzība, daudz uzmanības veltīts iekšējai drošībai, arī glābšanas tehnikai, krīžu centru veidošanai reģionos un sabiedrisko mediju stiprināšanai, paredzot iegādāties mobilās apraides stacijas.

Arī veselības aprūpei esot veltīta pienācīga uzmanība, paredzot papildus gandrīz 80 miljonus eiro. Tostarp domāts par algu paaugstināšanu sanitāriem un medmāsām, pastāstīja ministrs.

Skaidrojot ar ekonomisko transformāciju saistītās ieceres, Ašeradens norādīja uz skolotāju algu pieaugumu,  finansējumu zinātnei un pētniecībai, arī akadēmiskajai izglītībai. Tāpat tiek strādāts pie enerģētikas drošības aspektiem, tostarp elektrosistēmu desinhronizācijas un gāzes piegāžu neatkarības no Krievijas.

"Ekonomiskajai izaugsmei šobrīd Latvijas valstij ir pieejama ļoti liela fondu aploksne investīcijām. Un šobrīd plānotais apguves apjoms ir 1,3 miljardi eiro visdažādākajos projektos. Šie ir ekonomiskās transformācijas projekti," sacīja politiķis.

Nodokļu izmaiņas šogad nav plānotas, bet nākamajos gados tās varētu notikt. Ministrs pauda, ka gadījumā, ja būs vienošanās par kādu nodokļu mazināšanu vai atteikšanos, tad nopietni jādomā par palielināšanu citviet, lai varētu iekasēt valsts funkciju uzturēšanai nepieciešamo naudas apjomu.

2023. gadā valsts budžetā paredzēts 4,2% deficīts.  Šogad plānots pārfinansēt valsts parādu 2–3 miljardu eiro apmērā.

KONTEKSTS:

Valdība ārkārtas sēdē 13. janvārī apstiprināja Finanšu ministrijas (FM) apkopoto un sagatavoto 2023. gada valsts budžeta piedāvājumu jaunām valdības prioritātēm un programmām. FM informatīvajā ziņojumā teikts, ka šā gada valsts budžeta piedāvājums paredz papildus esošajām valsts programmām finansēt jaunas valdības prioritātes un programmas 710 miljonu eiro apmērā.

Kā 2023. gada budžeta prioritātes noteiktas valsts drošība un ārpolitika, izglītība, enerģētika, klimats un vide, konkurētspēja un dzīves kvalitāte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti