Finanšu ministrs: 2019. gada budžetā nauda visām vajadzībām vēl nav atrasta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

2019.gada valsts budžets būs tehnisks budžets, ko pieņems pēc iespējas ātrāk, intervijā Latvijas Radio teica finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība"). Budžetā paredzēts atvēlēt naudu tikai jau iepriekš parlamentā atbalstītām iniciatīvām, kam nauda vēl nav atrasta.

Intervija ar finanšu ministru Jāni Reiru
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Pēc ministra teiktā, jaunas politikas 2019. gada budžetā nav iestrādātas, taču valdībai budžetā ir jāiekļauj finansējums jau iepriekš parlamentā apstiprinātajām iniciatīvām.

 

Vislielākais finansējums - 87,5 miljonu eiro - plānots mediķu algu celšanai, 38 miljoni eiro izdienas pabalstiem iekšlietu jomas darbiniekiem,

deviņi miljoni eiro tiesnešu un prokuroru algu paaugstināšanai, astoņi miljoni eiro valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksas nodrošināšanai.

Tāpat finansējums budžetā plānots "Moneyval" rekomendāciju izpildei. "[Finansējums paredzēts] tā saucamās kapacitātes stiprināšanai, bet praktiski pieņemot darbā cilvēkus, kas ir spējīgi kontrolēt finanšu tirgu aktīvāk un kvalitatīvāk. Tur arī paredzēti līdzekļi. Praktiski tas arī būs viss," teica ministrs.

Taujāts, vai 2019. gada budžetā jau ir atrasti visām vajadzībām nepieciešamie vairāk nekā 100 miljoni eiro, ministrs atzina: "Praktiski visa vēl nav."

Taču to plānots rast ministriju un institūciju iekšējos resursos, pārskatot līdzšinējās izdevumu pozīcijas.

Reirs norādīja, ka 2019. gada budžetam būs tikai apmēram desmit pavadošie likumprojekti, lai tos varētu pēc iespējas ātrāk izskatīt Saeimas komisijās un pieņemt. Jautāts par valdības stabilitāti un Saeimas atbalstu budžetam, Reirs norādīja, ka valdība ir stabila ar 61 balss atbalstu parlamentā. 

KONTEKSTS:

2019. gada budžets vēl aizvien nav pieņemts, jo pēc 13. Saeimas vēlēšanām ilgi nevarēja izveidot jaunu valdību, kurai jāizstrādā 2019. gada valsts budžets.

Pagājušajā nedēļā atbalstītā Krišjāņa Kariņa valdība otrdien, 29. janvārī, apstiprināja Finanšu ministrijas sagatavotu vidēja termiņa budžeta ietvara 2019., 2020. un 2021. gadam un valsts budžeta likumprojekta 2019. gadam sagatavošanas grafiku. Plānots, ka valdība izstrādāto budžeta projektu Saeimai iesniegs 8. martā. Ar Saeimas vadību panākta vienošanās, ka budžetu pirmajā lasījumā varētu izskatīt 20.martā, bet otrajā lasījumā to pieņemt 3.aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti