Panorāma

Skolotāju vakcinēšanās pret Covid-19 nesokas raiti

Panorāma

Situācija apdrošināšanas tirgū stabila

Izvērtēs nodokļu izmaiņas

Finanšu ministrijas darba grupā vērtēs nesenās izmaiņas nodokļos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nodokļu izmaiņas, kas skar obligātās sociālās iemaksas, raisījušas daudz neskaidrību un kritikas. Tagad Finanšu ministrijā (FM) tiek veidota darba grupa, kas izvērtēs šīs izmaiņas. Uzsvars būs uz izmaiņu skaidrošanu, bet nepieciešamības gadījumā regulējumu varētu precizēt. 

No jūlija ieviestas obligātās minimālās sociālās iemaksas. Tās ir jāmaksā no vismaz 1500 eiro ceturksnī, bet likumā ir paredzēti arī izņēmumi. Par šīm izmaiņām bija daudz jautājumu, un arī Valsts prezidents Egils Levits mudinājis koriģēt nodokļu izmaiņas attiecībā uz pašnodarbinātajiem un nepilna laika darbiniekiem.

"Nodokļu likumdošanai jābūt piemērotai dzīves situācijām, un ir vesela virkne dzīves situāciju, piemēram, pašnodarbinātie, cilvēki, kuri strādā vairākās darbavietās, kuri strādā tā, ka vienu mēnesi ir ienākumi, bet trīs mēnešus nav... Tā ir realitāte mūsu darba tirgū, mūsu ekonomikā, un likumdošanai ir jābūt piemērotai šīm situācijām. Un acīmredzot sašutums un kritika, ka tā nav īsti piemērota, varētu būt pamatota," vērtēja Levits.

FM prezidenta aicinājumu ņēmusi vērā un plāno izvērtēt nodokļu izmaiņas, kas stājās spēkā no jūlija.

To sola paveikt saprātīgā termiņā, taču pašlaik prioritāte ir darbs pie nākamā gada budžeta.

Pašlaik vēl tiek apzināti darba grupas dalībnieki, lai sastāvs būtu optimāls, taču uzdevumi jau ir skaidri – analizēt datus un vērtēt, vai nepieciešams precizēt regulējumu.

"Mēs apkoposim tās tipiskākas situācijas, kas skar cilvēkus tieši saistībā ar šīm izmaiņām. Darba grupa izvērtēs to situāciju, ja būs nepieciešams skaidrojošs vai procesu vienkāršojošs darbs – tad tas tiks veikts," teica FM parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs.

Uzsvars tiks likts tieši uz skaidrošanu, un nav mērķa kādu sodīt, ja izmaiņas ir nesaprotamas.

"Sods nav galīgi mērķis, absolūti. Protams, dažiem cilvēkiem ir izdevīgi teikt, ka mēs baidāmies, bet veselais saprāts saka, ka līdz gada beigām ne no kā nav jābaidās," skaidroja FM parlamentārais sekretārs.

FM arī piebilda, ka šādas darba grupas izveide nav nekas ārkārtējs, jo darbs, vērtējot nodokļu sistēmu, notiek visu laiku.

Netiek izslēgta iespēja, ka arī nākamgad varētu būt kādas izmaiņas, piemēram, varētu vērtēt iespēju samazināt darbaspēka nodokļus. Tam, ka nodokļus vēl var pilnveidot, piekrīt arī prezidents: "Es domāju, ka šī nodokļu reforma nav, protams, pēdējā, jo vēl ir daudz darāmā."

Prezidents arī uzskata – tas, ka nodokļu izmaiņas jāprecizē jau pēc tam, kad tās stājās spēkā, saistīts ar likumdošanas kvalitāti. Lai šādas situācijas turpmāk nenotiktu, būtu nepieciešama vēl viena institūcija – Valsts padome – kas izvērtētu plānotās likumu izmaiņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti