Labrīt

"Satiktie" - fotogrāfa Ojāra Martinsona portretētie cilvēki

Labrīt

Neattaisnot saziņas paviršību ar introvertu raksturu. Intervija ar Elīnu Barretu

Ints Dālderis: Mikronodokļa paaugstinājumam vajadzētu būt pakāpeniskam

Finanšu ministrija: Samazinātais PVN augļiem un dārzeņiem nav attaisnojies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Samazinātais pievienotās vērtības nodoklis (PVN) augļiem un dārzeņiem nav attaisnojies, piektdien intervijā Latvijas Radio teica finanšu ministra padomnieks Ints Dālderis ("Jaunā Vienotība").

Viņš stāstīja, ka PVN samazinājums devis tikai zaudējumus budžetā, arī cenas veikalos nav samazinājušās. Dālderis norādīja, ka ieguvuši no samazinātā nodokļa ir nevis pircēji vai ražotāji, bet vairumtirgotāji. Vienlaikus politiķis norādīja, ka citas ministrijas uzskata citādi - Zemkopības ministrija piedāvā samazināto PVN arī citām produktu grupām.

Arī "Zemnieku saeima" vēlētos paplašināt produktu grupas, kurām ir samazinātais PVN. Organizācijas pārstāvis Juris Lazdiņš intervijā Latvijas Televīzijas "Rīta panorāmā" uzsvēra, ka samazinātā PVN augļiem un dārzeņiem uzturēšana ir "prioritāte numur viens". Lazdiņš norādīja, ka redz jomā ēnu ekonomikas samazināšanos, kā arī stabilitāti.

Pēc Dāldera domām, ja valsts vēlas atbalstīt kādu grupu, tad ir daudz labāki instrumenti, kā to izdarīt.

Dālderis arī stāstīja, ka PVN samazināšana vispār palielina nevienlīdzību sabiedrībā, jo no tā iegūst cilvēki, kam vienkārši ir vairāk naudas.

Finanšu ministra padomnieks stāstīja, ka iepriekš bija noteikts trīs gadu laikā vērtēt, vai PVN samazināšana sasniegusi mērķi. Viņš nevarēja pateikt, vai samazināto PVN varētu atcelt.

Dālderis runāja arī par mikrouzņēmuma nodokli, par kuru diskusijas esot sarežģītas. Piedāvāts šo režīmu saglabāt, bet paaugstināt nodokļa likmi no 15% uz 25%. Dālderis uzskata, ka paaugstināšanai vajadzētu būt pakāpeniskai.

KONTEKSTS:

Pašlaik notiek diskusijas par izmaiņām nodokļu politikā no 2021. gada līdz 2025. gadam. Izskanējis arī priekšlikums samazināt PVN likmes vairākām produktu grupām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti